Težave s ščitnico: kakšen vpliv imajo na spolno poželenje?

24. 3. 2024
Deli
Težave s ščitnico se lahko odražajo tudi v pomanjkanju spolnega poželenja. (foto: Profimedia)
Profimedia

Ščitnica velja za endokrino žlezo v obliki metulja, ki se nahaja v spodnjem predelu za sprednji strani vratu. 

S težavami s ščitnico naj bi se v Sloveniji soočalo med 200.000 in 300.000 ljudi. Nekateri ljudje niti ne vedo, da imajo težave s ščitnico, saj simptomov ne pripisujejo tovrstnemu vzroku.  

Vendar ima delovanje ščitnice vpliv na splošno zdravje, saj ustvarja hormone, ki z notranjim izločanjem dosežejo delovanje celotnega telesa. To je med drugim tudi poglaviten razlog, zakaj lahko nepravilno delovanje ščitnice vpliva tudi na delovanje drugih organov ter različne hormone.   

Ne spreglejte:

Ščitnični hormoni vplivajo na čustva, spomin in spolno poželenje

Višja ali nižja raven ščitničnega hormona ima med vpliv na telesno težo in srčni utrip. Prav tako ščitnični hormoni spodbujajo sintezo beljakovin, razgradnjo maščob in imajo vpliv na raven sladkorja v krvi. Njihova naloga se povezuje tudi s procesom učenja, spomina, s čustvovanjem in spolnim poželenjem pri obeh spolih.

V kolikor ščitnica ne deluje v ravnovesju, se to pripisuje hipertirozi, ki pomeni povečano izločanje hormonov (preveč delujoča ščitnica) ali hipotirozi, ki pomeni zmanjšano izločanje hormonov (premalo delujoča ščitnica). Neustrezno delovanje ščitnice povzroči padec hormona testosterona, čemur sledi zmanjšanje želje po spolnosti.  

Kako lahko nepravilno delovanje ščitnice vpliva na spolnost?

Na zmanjšano spolno željo lahko vpliva mnogo razlogov, med katerimi so lahko telesnega in psihičnega izvora. Med najpogosteje spregledanimi vzroki nizkega libida je neuravnovešeno delovanje ščitnice, pravijo strokovnjaki.

Ljudje, ki imajo tovrstne težave, pogosto k zdravniku v prvi vrsti pridejo zaradi občutka šibkosti in prekomerne teže. Ženske imajo pogosto zmanjšan spolni nagon in neredno menstruacijo.  

Spolni odnos je lahko neprijeten in boleč  

Eden izmed simptomov hormonskih sprememb in nepravilno delujoče ščitnice je suha nožnica. Posledično so lahko na ta račun boleči in neprijetni spolni odnosi.

Slabo delujoča ščitnica lahko povzroči tudi padec hormona testosterona, kar pomeni nižji libido. Testosteron sicer velja za moški hormon, ki ga imajo tudi ženske ter ima med drugim pomembno vlogo pri spolni sli. 

Motnje ejakulacije

Zaradi težav s ščitnico lahko prihaja tudi do prezgodnjega ali zapoznelega izliva. Strokovnjaki Društva za spolno medicino Severne Amerike pravijo, da hipotiroidizem (premalo delujoča ščitnica) poveča možnosti za zapoznelo ejakulacijo, hipertiroidizem (preveč delujoča ščitnica) pa poveča možnosti za prezgodnjo ejakulacijo.    

Vpliv na libido

Ščitnica vpliva tudi na zmanjšan libido oziroma spolno poželenje. Prav tako druge bolezni, med katerimi so sladkorna bolezen, debelost in visok holesterol.

Kot poudarjajo strokovnjaki, pa se lahko stanje normalizira že nekaj tednov po uporabi zdravila, oziroma je večkrat dovolj že to, da lahko zmanjšanje kilogramov razmeroma hitro spravi hormone nazaj v ravnovesje, kar koristno vpliva na zdravje in povečanje spolnega poželenja. 

Vir: eklinika.telegraf.rs

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ