"Tihi ubijalec" v kuhinji: ta naprava spušča kancerogene snovi tudi, ko ni v uporabi

7. 7. 2024
Deli
"Tihi ubijalec" v kuhinji: ta naprava spušča kancerogene snovi tudi, ko ni v uporabi (foto: Profimedia)
Profimedia

Naprava, ki jo imajo v kuhinji mnogi, je v resnici zelo nevarna.

Nova študija povezuje plinske štedilnike z enim od osmih primerov astme v otroštvu, poroča ameriška Komisija za varnost potrošniških izdelkov, ki razmišlja o njihovi prepovedi. Prav tako se je izkazalo, da so plinski štedilniki lahko povezani z nastankom raka.

Ne spreglejte:

Plinski štedilniki onesnažujejo zrak na dva načina

Prvi je očiten: ko so v uporabi. Gorenje plina ustvarja dušikov oksid in dušikov dioksid, skupaj znana kot NOx, ki lahko dražita pljuča. Toda to ni edina spojina, zaradi katere bi morali biti zaskrbljeni. Kuhanje na plin lahko sprošča tudi ogljikov monoksid, formaldehid ter nevarne delce, ki imajo škodljive vplive na zdravje in lahko negativno vplivajo na dihalni in srčno-žilni sistem.

Študije pa vse pogosteje kažejo, da plinski štedilniki sproščajo strupene spojine, tudi ko niso v uporabi. Med najbolj zaskrbljujočimi je benzen, ki je kancerogen. Druge odkrite kemikalije vključujejo ksilene, toluen in etilbenzen, ki lahko prav tako povzročijo težave z dihanjem in rakava obolenja.

Ali lahko ocenimo, v kakšni meri naš plinski štedilnik onesnažuje zrak doma?

Ne ravno. Čeprav obstaja vrsta senzorjev za kakovost notranjega zraka in zaznavanje nevarnih snovi, ni poceni domačih različic za testiranje NOx, benzena in drugih onesnaževalcev. Obstajajo cenovno dostopni instrumenti za zaznavanje uhajanja plina, vendar so bolj usmerjeni v pomembna uhajanja kot v vsakodnevne emisije plinskih štedilnikov.

Kako ublažiti škodljive učinke plinskega štedilnika?

Idealno bi bilo, da plinskega štedilnika nimate, vendar to ni vedno opcija. Kako si torej pomagati? Za začetek je pomembno, da med kuhanjem poskrbite za prezračevanje, prižgete napo oziroma ventilator. Tudi sicer je pomembno, da prostore redno zračite.

V primeru, da se vam zdi, da je vaš zrak doma močno onesnažen, se posvetujte s strokovnjakom.

Vir: krstarica.com

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren