Kače ne prenesejo vonja te rastline: obvezno jo posadite na svoj vrt!

5. 7. 2024
Deli
Kače ne prenesejo vonja te rastline: obvezno jo posadite na svoj vrt! (foto: Profimedia)
Profimedia

Kako se na naraven način znebiti kač z vrta? Pri tem so vam lahko v pomoč določene rastline.

Za začetek je pomembno poudariti, da ne obstaja nobena "čarobna rastlina", ki bi odgnala vse kače, opozarja Lindsey Hyland, strokovnjakinja za vrtnarstvo in ustanoviteljica podjetja Urban Organic Yield. "Različne rastline imajo različne lastnosti, ki se lahko določeni vrsti kače bodisi dopadejo bodisi ne, zato je to dejansko odvisno od vrste kače, ki jo želite odgnati, in okolja, v katerem se nahaja."

Ne spreglejte:

Rastline, ki odganjajo kače, se večinoma delijo v dve kategoriji, pravi Georgina Ushi Phillips, avtorica člankov za The Reptile Room in veterinarka s Floride:

  • Prva kategorija: Rastline, ki imajo fizične lastnosti, zaradi katerih je neprijetno plaziti po njih, zato se jimkače izogibajo.
  • Druga kategorija: Rastline, ki imajo vonj, ki ga kače ne prenašajo in se mu izogibajo.

Obe vrsti rastlin bosta služili svojemu namenu. Preverite, katere rastline bi lahko bile uspešne pri držanju kač stran od vašega dvorišča.

Taščin jezik

"Pogosto se navaja, da vizualni videz te rastline odvrača kače, vendar nisem našla dokazov, ki bi to podprli," pravi Georgina Phillips. Namesto tega meni, da je verjetno ostra in trda tekstura listov tista, ki kače odganja. Poleg tega je taščin jezik zelo nezahtevna rastlina in velja za odlično izbiro za začetnike.

Navadna bodika

Tudi bodika lahko zadrži kače stran zaradi svoje bodičaste površine. "Neprijetna tekstura je nekaj, čemur se kače običajno izogibajo," pravi veterinarka. Za dodatno odganjanje kač priporoča, da liste rastline razporedite po svojem dvorišču.

Krizantema

"Obstaja veliko rastlin, ki odganjajo kače, vendar so najbolj učinkovite tiste, ki vsebujejo kemikalijo, imenovano piretrin," pravi Lindsey Hyland. "Ta naravna kemikalija prihaja iz cveta karizantema in je smrtonosna za kače, zato se ji bodo slednje izogibale."

Ognjič

Hyland je prav tako izpostavila druge rastline z močnimi vonji, ki lahko odganjajo kače, vključno z ognjičem. "Ognjič oddaja močan vonj, ki je mnogim kačam nevzdržen, zato se bodo izogibale območjem, kjer je posajen ta cvet," pravi Hyland.

Pelin

"Ko gradite velik vrt na območju, ki je znano po kačah, vedno priporočam sajenje pelina okoli robov terase oziroma vrta," pravi Granger McCollough, ustanovitelj in izvršni direktor podjetja Elite Patio Direct. "Kače ne prenašajo vonja pelina."

Bazilika

V pestu, na pici in celo v določenih poletnih koktajlih ljudje obožujejo baziliko – predvsem zato, ker neverjetno diši. Toda kačam je njen vonj neprijeten. "Kače ne prenesejo vonja bazilike," pravi McCollough. 

Česen

Nekateri ljudje verjamejo, da močan vonj česna odganja kače, zato je pri odganjanju kač lahko učinkovito tudi sajenje česna okoli vašega vrta ali uporaba pršil na osnovi česna.

Limonska trava

Še ena rastlina, katere vonja kače ne prenesejo, je limonska trava. Pogosto se jo uporablja v raznih repelentih tako za odganjanje kač, kakor tudi insektov.

Prirejeno po: krstarica.com