TO bi morali upoštevati pri hujšanju po 50. letu

TO bi morali upoštevati pri hujšanju po 50. letu (foto: Profimedia) Profimedia
9. 3. 2023

Ne glede na to, ali ste stari 25. ali 55. let, hujšanje ni vedno preprosto. Mlajšim je navadno presnova bolj naklonjena, medtem, ko s staranjem pri marsikomu postaja pridobivanje telesne teže lažje kot njeno izgubljanje. To pa ne pomeni, da je potrebno, da je tako.   

Tudi po 50. letu lahko imate izvrstno postavo in želeno telesno težo. Če želite izgubiti nekaj kilogramov, pa je potrebno upoštevati tako prehrano, način življenja, kot tudi vadbo.

Kaj je dobro vedeti pri hujšanju po 50. letu?

Uvedite različne telesne aktivnosti v svoj vsakdan

Vsaka redna telesna aktivnost lahko pomaga pri izgubi telesne teže. Lahko pripomore pri ohranjanju mišične mase in pospeševanju presnove. Izberete lahko različne dejavnosti v katerih uživate. Med drugim so to lahko dejavnosti z nizkimi obremenitvami, kot so hoja in plavanje ter joga. Prav tako lahko med aktivnosti vključite vadbo z uporom in uporabo uteži. Tovrstna vadba je namreč koristna za presnovo in izgubo telesne teže, pomaga pa tudi pri krepitvi kosti in preprečevanju osteoporoze. 

Uravnotežena prehrana

Uravnotežena prehrana je ključnega pomena za hujšanje. Za starejše od 50. let  je dobro, da se osredotočijo na uživanje živil, ki so bogata z beljakovinami in drugimi hranilnimi snovmi. Izogibati se je potrebno živilom, ki vsebujejo veliko sladkorja in nezdravih maščob. Pomembne v prehrani so tudi beljakovine, ki lahko preprečijo izgubo mišic in spodbujajo hujšanje

Zadostna količina spanja

Zadostna količina spanca je me drugim ključnega pomena za hujšanje, saj omogoča uravnavanje hormonov, ki vplivajo na apetit in presnovo. Priporočljivo je vsaj 7 do 8 ur spanca na noč.

Ne prizadevajte si za (pre)hitro izgubo telesne teže

Hitra izguba telesne teže se zdi odlična ideja, vendar lahko privede do izgube mišic in drugih neželenih učinkov na zdravje. Bolje si je prizadevati za počasno in enakomerno izgubo telesne teže od enega do dveh kilogramov na teden.

Ne osredotočajte se le na hujšanje

Ne osredotočajte se le na izgubo kilogramov, temveč si prizadevajte izboljšati splošno zdravje in funkcionalnost. To lahko vključuje krepitev mišic, izboljšanje ravnotežja in ohranjanje kostne gostote. Pri tem ne pretiravajte s telesnim naporom. Poslušajte svoje telo in počivajte, ko je potrebno.

Pozitivna naravnanost

Ne glede na to, ali ste starejši ali ne, je pozitivna naravnanost ena izmed najpomembnejših vrlin za uspeh pri hujšanju. Osredotočite se na svoje cilje in proslavite vsak napredek.

Preverite tudi: 5 živil, ki jih vključite v svoje vsakodnevne obroke in si zagotovite hitrejše hujšanje!

healthline.com