TO so najbolj nenavadni razlogi, zakaj ženska ne more zanositi

TO so najbolj nenavadni razlogi, zakaj ženska ne more zanositi (foto: Profimedia) Profimedia
24. 3. 2022

Vzrok za težave s spočetjem se včasih skriva tam, kjer ne bi pričakovali. Preverite, kateri so najbolj nenavadni vzroki za težave z zanositvijo.

Pretirana aktivnost

Super je, če se redno gibate in skrbite za svoje telo. A pretiravanje z aktivnostjo lahko hitro pride do izčrpanosti telesa, ki se kaže tudi z neplodnostjo. Enako velja tudi, če ste pod pretiranim stresom v službi ali če trpite za izgorelostjo.

Preverite trike, s katerimi preprečite izgorelost >

Uživanje mlečnih izdelkov

V Ameriki je bila opravljena raziskava, v kateri so ugotavljali povezavo med uživanjem mlečnin in neplodnostjo. Ugotovili so, da imajo ženske, ki uživajo mlečnine z manj maščobami kar 85% več možnosti za težave z neplodnostjo, kakor tiste, ki teh izdelkov ne uživajo.

Bolezni dlesni

V eni od avstralskih študij so ugotavljali, ali bolezni dlesni vplivajo na plodnost. Bolezni dlesni sicer ne povzročajo neplodnosti, podaljšajo pa čas zanositve. Ocenili so, da bolezni dlesni zamaknejo spočetje za približno 2 meseca.

Uživanje pokovke iz mikrovalovne pečice

Si tudi vi radi ob filmskih večerih pripravite pokovko iz mikrovalovne pečice? A pozor: vrečka, v kateri je pokovka, vsebuje številne kemikalije, ki škodijo telesu. Slednje se med delanjem pokovke prenesejo tudi na pokovko samo, vi pa jih vnesete v svoje telo. Med drugim te kemikalije vplivajo tudi na neplodnost. (vir)

Pomanjkanje vitamina D

Se dovolj izpostavljate soncu oziroma skrbite za zadosten vnos vitamina D? Ta namreč pripomore k večji plodnosti. V avstrijski raziskavi je bilo ugotovoljeno, da vitamin D ugodno vpliva na hormone, ki povečajo možnost zanositve.

Vaša teža ob rojstvu

Ste se tudi vi rodili z nizko telesno težo? V eni od norveških raziskav so ugotovili, da imajo deklice, ki imajo ob rojstvu prenizko telesno teže, dvakrat več možnosti, da imajo kot odrasle ženske težave z neplodnostjo.

Vaša krvna skupina

Stroka je opravljala študijo, v kateri so ugotavljali, ali obstaja povezava med krvno skupino in neplodnostjo. Ugotovili so, da imajo ženske s krvno skupino 0 dvakrat več možnosti za težave z neplodnostjo. Ženske z omenjeno krvno skupino imajo namreč več možnosti za posebno hormonsko stanje, pri katerem se njihovi jajčniki "starajo", hitreje, kakor sicer. Ženske s krvno skupino 0 so nagnjene k težavam s plodnostjo sploh po 30. letu.

Neplodnost je sicer veliko bolj kompleksna tematika, a včasih se vzrok za težave skriva v nenavadnih stvareh. V kolikor menite, da pri zanositvi potrebujete pomoč, pa se obrnite na zdravnika, ki vam bo predstavil možne opcije.