To so znaki, ki kažejo, da vašemu telesu primanjkuje magnezija

To so znaki, ki kažejo, da vašemu telesu primanjkuje magnezija (foto: profimedia) profimedia
3. 1. 2023

Magnezij je pomemben mineral, ki ga telo potrebuje za pravilno delovanje. Med drugim pomaga uravnavati krvni sladkor, ohranjati močne kosti, mišice, živce in srce.  

Če telesu primanjkuje magnezija, se to kaže na različne načine na telesu in počutju.

Katere so posledice pomanjkanja magnezija v telesu?

Glavoboli in migrene

Simptomi nizke ravni magnezija v telesu so med drugim tudi glavoboli in migrene. Nizke ravni magnezija naj bi prispevale k glavobolom in migrenam zaradi njegove vloge pri podpiranju zdrave nevrološke funkcije.  

Mišični krči

Zaradi pomembne vloge, ki jo ima magnezij pri podpiranju mišic, lahko pomanjkanje magnezija povzroči boleče mišične krče, najpogosteje v spodnjem delu nog in stopal, saj se mišice brez zadostne količine magnezija sprostitev mišic postane težavna.  

Tesnoba in stres

Zaradi pomembne vloge magnezija pri ustvarjanju nevrotransmiterjev lahko nizke ravni magnezija povzročijo občutek tesnobe, stresa in razdražljivosti. Nevrotransmiterji v možganih pomagajo živcem komunicirati med seboj, zato je tesnoba eden največjih simptomov pomanjkanja magnezija. Nizke ravni magnezija lahko povzročijo različne motnje razpoloženja, vključno z anksioznostjo, depresijo, razdražljivostjo in drugimi motnjami razpoloženja, zato je pri tovrstnih težavah dobro preveriti vsebnosti magnezija v telesu.

Neurejena prebava

Če se soočate z neurejeno prebavo kot je zaprtje, je tudi možno, da vam primanjkuje magnezija, saj ima v prebavi pomembno vlogo. Pomaga namreč pri črpanju vode v črevesje in ohranja mehkejše blato. Pomaga tudi vzdrževati krčenje črevesnih mišic. Poleg neurejene prebave zaradi pomanjkanja magnezija veliko vlogo pri tem igrajo tudi kronični stres, prevelik vnos kofeina in sladkorja, kar vse izčrpava že tako nizko raven magnezija v telesu.  

Težave s spanjem

Če vam povzročajo težave neprespane noči, je morda odgovor za to ravno pomanjkanje magnezija, ki ima vlogo tudi ponoči pri sprostitvi telesa. Nevrotransmiter GABA ima vlogo pri pomoči telesu pri sprostitvi. GABA je nevrotransmiter, odgovoren za umirjanje živčne aktivnosti, magnezij pa ima pomembno vlogo pri njegovem nastajanju v možganih. Nizke ravni magnezija lahko povzročijo nizko proizvodnjo tega nevrotransmiterja in s tem nespečnost. 

S čim dozirati magnezij?

Če ste prepoznali simptome pomanjkanja magnezija, lahko prosite za preiskave pri svojem osebnem zdravniku. Z doziranjem magnezija pa lahko pričnete tudi s prehranskimi dopolnili in hrano, ki vsebuje veliko magnezija.  

Približno 50 odstotkov magnezija, ki ga zaužijemo, absorbira tanko črevo, kar se še poveča, če nam ga primanjkuje. Na srečo obstaja veliko živil, ki so bogata z magnezijem. Mednje spada vsa zelena listnata zelenjava, oreščki, avokado, bučna semena, losos, mlečni izdelki in temna čokolada. Poleg hrane so na voljo tudi prehranska dopolnila v obliki kapsul in pršil, ki jih lahko uporabite, če vam v telesu primanjkuje magnezija. 

Preverite tudi: Učinkoviti shujševalni napitki za ženske: Z vključitvijo teh sestavin boste dobili s hranili bogat napitek, ki vam bo pomagal doseči zastavljene cilje

Vir: healthline