V Pekingu množična testiranja na covid-19 zaradi enega posameznika

V Pekingu množična testiranja na covid-19 zaradi enega posameznika (foto: profimedia) profimedia
13. 6. 2022

V Pekingu ponovno vlada preplah zaradi koronavirusa, kar naj bi sprožil en sam posameznik s svojimi neodgovornimi dejanji. 

Prejšnji teden so v Pekingu spet izbruhnile okužbe s covid-19, za to pa naj bi bila kriva nočna zabava, ki se jo je udeležil posameznik, ki se 14 dni ni testiral. Nekaj dni pred pojavom vročine pa tudi potem, je obiskal več nočnih barov in lokalov v okrožju Chaoyang.

To je privedlo do testiranja 3,5 milijona prebivalcev tega okrožja. Okuženih je najmanj 183 ljudi v 15 okrožjih, vsak dan pa odkrijejo nove okužbe. Kitajska je sicer zavzela strategijo ničelne tolerance do covida-19, kar pomeni, da so imeli še do nedavnega strogo omejeno javno življenje. 

Zaradi porasta okužb so oblasti že odpovedale športne dogodke, v okrožju Chaoyang so zaprli tudi bare in se poslužili omejevanja kapacitet. Najpomembneje pa je, da bi se po načrtu otroci danes morali vrniti v šolo, a je tudi to odpovedano. Šolarji torej ostajajo doma. 

Do zajezitve ukrepov prihaja malo za tem, ko so v Pekingu po petih tednih ponovno začeli opuščati stroge omejitve javnega življenja, uvedene z namenom zajezitve največjega izbruha novega koronavirusa od začetka pandemije.

Vir: STA