Vaš partner neprestano bulji v računalnik, noče pa iti zvečer v mesto? Trenira za maraton? Oja, gre za moško menopavzo!

Vaš partner neprestano bulji v računalnik, noče pa iti zvečer v mesto? Trenira za maraton? Oja, gre za moško menopavzo! (foto: profimedia) profimedia
4. 7. 2020

Splošno veljavna zmota je, da so v menopavzi lahko le ženske. Tudi moški od sredine 50 let lahko trpijo zaradi hormonskih nihanj.

Znanstveniki so v zadnjih letih že večkrat dokazali, da vsak peti moški sredi petdesetih let čuti stranske učinke hormonskih neravnovesij. Ko se zniža nivo hormonov, manjkajoči testosteron poskrbi, da se stanjšajo lasje, mišice pa postanejo ohlapne. In naenkrat se pojavi: strah, da bo izgubil vso potenco in energijo. To lahko moške požene skoraj v blaznost. Bodisi postanejo lenuhi na kavču ali pa se vržejo v neke nove aktivnosti ter si kupijo hiter, športen avto.

profimedia

 Konflikti so že vprogramirani

Fazo bosta dobro prešla, če bosta vzpostavila neko razumevanje. Zdravila so smiselna po nekajmesečnem spremljanju nivoja testosterona v krvi. Njegovo izločanje povečujejo vaje za moč, pa tudi med tekom in plavanjem se sproščajo hormoni sreče, ki pomagajo pri motnjah spanja in pa pri zmanjšanju razdražljivosti.

Njemu na ljubo se vendarle odpovejte ogledu ljubezenske romance v kinu. Razlog: znanstveniki so dokazali, da spremljanje napetih trilerjev ali akcijskih filmov zelo spodbudi nastajanje testosterona.

profimedia
 Simptomi moške menopavze

 Telo

Navali potenja, povečana občutljivost na toploto, motnje spanja in povečana potreba po spanju. Temu se pridruži še hitrejše pridobivanje kilogramov, ker pomanjkanje testosterona upočasni presnovo. Moški izgubijo precej mišične mase.

 Duševno

Moški v tej fazi so zelo razdražljivi, pojavljajo se nihanja v občutkih, notranji nemir, težje se skoncentrirajo.

 Energija

Moški se počutijo utrujeni, brez volje. Pogosto si poiščejo nove hobije ali pa statusne simbole, da tako lažje prenesejo izgube moči.

Preberite še: Hormonska joga - naravna terapija za ljudi v srednjih letih (6 lahkih vaj za boljše počutje) ali  Nepričakovan pozitiven učinek jutranje telovadbe