Vitamin D lahko pomaga izboljšati športni nastop

Vitamin D lahko pomaga izboljšati športni nastop (foto: Profimedia) Profimedia
1. 10. 2020

Vitamin D kot verjetno že veste, lahko pomaga krepiti imunski sistem, zato bi morali še posebej pozimi poskrbeti, da ga dobimo v zadostnih količinah. Tokrat pa poglejmo, kako pomaga športnikom. 

Vitaminu D nekateri pravijo tudi sončni vitamin, saj ga večinoma pridobimo z izpostavljanjem soncu. Preden ugotovimo, kako naj bi pomagal športnim navdušencem, podrobno poglejmo, kaj sploh je vitamin D. 

Ni vitamin

Pravzaprav vitamin D v resnici ni vitamin. Slednji so organske snovi, ki jih telo potrebuje v majhnih količinah in jih ni sposobno tvoriti samo, zato jih pridobimo s hrano. Vitamin D pa dobimo z izpostavljanjem sončni svetlobi. Seveda obstajajo izjeme, npr. prebivalci blizu zemeljskih polov, ki polovico leta prebijejo v temi in so primorani sončni vitamin dobiti iz hrane - zanje je to torej zares vitamin. 

Poznamo več spojin, ki delujejo kot vitamin D: D1, D2, D3, D4 in D5. Ko govorimo o vitaminu D imamo v mislih vitamin D2 in D3. 

Glede na podatke NIJZ je dovolj že, če se nekajkrat tedensko za približno 15 minut nastavite soncu brez zaščitne kreme, potem pa se umaknete v senco, namažete ali uporabite zaščitna oblačila. Naravni viri vitamina D pa so ribje olje, sardine, losos, tuna, jajčni rumenjak, mleko in mlečni izdelki.

Kako vitamin D lahko pomaga pri športu?

Vitamin D ima mnogo pozitivnih učinkov, za športnike pa je pomembno, da skrbi za trdne kosti. Kalcij pravzaprav skrbi za gostoto kosti, vitamin D pa omogoča vsrkavanje kalcijevih ionov iz hrane. Odgovoren je za vzdrževanje določene ravni kalcijevih ionov v krvi, kar omogoča normalno delovanje mišičnih in živčnih celic.

Če imamo premalo vitamina D, se lahko količina kalcijevih ionov tako zniža, da pride do napak  razvoja kosti. Zato je pomanjkanje vitamina D najbolj kritično v otroštvu, ko se oblikujejo kosti, kar povzroči rahitis. 

Raziskava iz leta 2019 je celo pokazala, da lahko izboljša delovanje mišic (ne pa tudi poveča moč). 

Vitamin D pa ni koristen le za kosti in mišice, ampak tudi krepi imunski sistem. Njegovo pomanjkanje naj bi bil tudi eden izmed krivcev za jesensko in zimsko širjenje gripe. Ko je manj sončne svetlobe, smo bolj občutljivi za okužbe, dodatno pa še poslabšamo razmere sami, ko več časa preživimo med štirimi stenami. 

Viri: NIJZ, knjižica Razkrite skrivnosti vitaminov (avtor: mag. Tomaž Lapajne Dekleva), runnersworld.com

Ste si že prenesli brezplačno e-knjigo z vsem, kar potrebujete za tek?

V njej vas čaka: 

  • kopica nasvetov strokovnjakov o tehniki in opremi
  • slastni recepti
  • zgodbe in misli za motivacijo
  • načrti treningov za 5, 10 in 21 km ...

... in še mnogo drugega, kar vam bo pomagalo do boljših rezultatov! 

Prenesite e-knjigo TUKAJ