Vse o prehladu - kaj storiti, ko vas ujame in kako se mu izogniti

Vse o prehladu - kaj storiti, ko vas ujame in kako se mu izogniti (foto: profimedia) profimedia
21. 2. 2018

Prehlad običajno ujame tudi najbolj odporne osebe, ki jih redko vidimo bolne. Kaj storiti, če zbolite, kako okrepiti imunski sistem in koliko časa smo še prenašalci? Pa še nekaj receptov smo dodali.

Kaj jesti in piti, ko nas ujame prehlad?

Ko nas ujame prehlad, nimamo tako ostrega okusa, pogosto nam hrana sploh ne diši. Najraje bi se zavlekli pod odejo in čakali, da mine. Če želite hitro okrevati, zase poskrbite z živili in napitki, ki vam bodo pomagali ozdraveti.

Navadna voda in elektroliti

Pomembno je, da ostanete hidrirani, saj veliko tekočine izgubite s potenjem, dobro pa je tudi, da se pogosto odpravite na stranišče, saj boste viruse prej spravili iz telesa. Najboljša je navadna voda, če ste dehidrirani pa je priporočljivo, da zaužijete elektrolite. Teh ne najdete le v športnih pijačah. Preprost napitek z elektroliti si lahko pripravite kar doma, sestavine pa že imate. Potrebujete:

  • ¼ morske ali himalajske soli
  • 1 žlica medu
  • voda

Vse skupaj zmešajte v kozarec in po potrebi dodajte sestavine za boljši okus: limono, limeto, kose pomaranče ali jabolka, brusnice …

Zeleni čaj

Prehlad običajno zamaši nos in zapre dihalne poti, pri čemer si lahko pomagamo s toplimi napitki kot je čaj. Zeleni čaj ima visoko vsebnost antioksidantov, če mu dodate žličko medu pa lahko omilite tudi nadležen kašelj.

Pomarančni sok

Ne tisti, ki ga kupite v trgovini in vsebuje veliko sladkorja, ampak takšen, ki ga stisnete iz svežih pomaranč. Vsebuje veliko vitamina C in je poleg tega dobrega okusa. Vendar z njim ne pretiravajte, saj telo ne more sprejeti neomejenih količin tega vitamina. Dovolj bo že en kozarec pomarančnega soka na dan.

Juha s piščancem

To pogosto vidimo v filmih - prehlad pregnati s piščančjo juho. Vendar se v tem skriva veliko resnice. Sol bo poskrbela za nadomestek natrija, zelenjava vam bo dala potrebne vitamine in minerale, piščanec pa beljakovine, ki jih potrebujete, da si povrnete moč in dokončno okrevate.

Pisano sadje in zelenjava

Že ko ste zdravi, je priporočljivo, da svoj imunski sistem okrepite z veliko sadja in zelenjave, pri prehladu pa je to še toliko bolj pomembno. Privoščite si različne barve sadežev in si zagotovite dovolj antioksidantov.

Prepečenec z dodatki

Če nimate teka ali vam hitro postane slabo, si privoščite dobri stari prepečenec. Lahko prebavljivi so tudi banana, riž in jabolčna čežana (domača).

Ingver

Ingver pomaga pri trebušnih težavah in tudi drugih simptomih prehlada. Korenina ima protivnetne učinke in lajša slabost. Dodajte ga čaju ali juhi, primešajte ga vodi in dodajte žličko medu. Lahko pa pripravite tudi poseben napitek. Potrebujete:

  • 1 l sveže stisnjenega pomarančnega soka
  • 2 žlici medu
  • nariban ingver (več kot ga bo, bolj bo napitek pikanten)
  • 1 čajna žlica kurkume

Zmešajte in se okrepite!

čaj

Koliko časa sem še nalezljiv/a?

Ne bodite eden tistih, ki vztraja na delovnem mestu kljub prehladu, kihanju, kašljanju, smrkanju, glavobolu … Če vas ujamejo prehlad, gripa ali drugi virusi, vzemite nekaj prostih dni in ne nalezite cele pisarne. Ko se počutite bolje, pa nekaj časa še ne pretiravajte z objemanjem in stiskanjem rok, če ne želite svoje bolezni prenesti dalje. Najbolj nalezljivi ste en dan pred pojavom simptomov pa tudi 5 do 7 dni po tem, ko se pojavijo. Prenašalec ste lahko tudi do dva tedna po tem, ko se počutite bolje. Še vedno se torej izogibajte večjim množicam ljudem, večkrat operite roke in poskrbite zase z veliko sadja ter zelenjave.

Kako okrepiti imunski sistem in se izogniti prehladu?

Imate tudi vi tistega prijatelja, ki ga nikoli ne ujameta prehlad ali gripa? Za vse ne morejo poskrbeti samo geni, verjetno upošteva tudi katerega izmed naslednjih nasvetov.

Naj vas stres ne vrže iz tira. Ko ste napeti, se telo odzove enako kot pri bolezni - imunskemu sistemu sporoči, da se mora braniti. Za kratkoročno situacijo je to odlična rešitev, saj za vse poskrbi hormon kortizol, ki se boli proti vnetjem. Če se stres nadaljuje, pa isti hormon zavira imunski sistem. Ta postane šibek in dovzeten za viruse, zato hitro staknemo najmanj prehlad. Da bi se temu izognili, se večkrat sprostite. Ne obremenjujte se s težavami drugih in nepotrebnimi stvarmi ter si poiščite aktivnost, ki vam bo zbistrila misli. Pogosto si vzemite tudi čas samo zase in si privoščite vročo kopel ali drugačno razvajanje.

V “sezoni virusov” se izognite dotikanju. To velja za rokovanje, objemanje in trepljanje sodelavcev ter prijateljev, tudi če ne izgledajo prehlajeni. Če se rokujete s prenašalcem virusov in si po tem ne umijete rok, jih boste verjetno raznesli do ust in oči, ki se jih pogosto nezavedno dotaknemo. Pazite tudi pri umivanju rok. Vedno jih namilite in po pranju dobro osušite, saj je mokra koža bolj dovzetna za viruse.

Izogibajte se javnim mestom in pogoste prezračite dom ter delovno mesto. Če vas obkrožajo bolni ljudje, se skušajte izogniti kašljanju in kihanju. Odmaknite se od takšne osebe in čim večkrat prezračite prostore, v katerih se zadržujete. S kroženjem zraka boste ven spravili tudi viruse, ki prežijo na vas.

Okrepite se z redno vadbo. Znano je, koliko pozitivnih učinkov ima gibanje na telo, med drugim dobro deluje tudi na zdravje. Ko pa zbolite, se raje poslužite lažjih sprehodov ali preproste joge, saj naporen trening telesu predstavlja vrsto stresa in lahko vse skupaj še poslabša.

Imejte urnik spanja. Dovolite telesu, da si odpočije in napolni energijo. Ponoči potekajo tudi postopki celjenja morebitnih poškodb in okrevanje po vadbi. Zato se tudi v prostih dneh v posteljo odpravite dovolj zgodaj, da ne porušite svojega ritma.