Vse to se dogaja z vašim telesom, ko prenehate telovaditi

Vse to se dogaja z vašim telesom, ko prenehate telovaditi (foto: Profimedia) Profimedia
14. 2. 2022

Večina strokovnjakov se strinja: že po dveh tednih ste lahko v težavah – če se ne vrnete v telovadnico.

Povečano tveganje za depresijo

Sedenje in negibanje ima številne negativne učinke na vaše zdravje in spremembe razpoloženja so lahko med prvimi. Študija, ki so jo opravili na univerzi Adelaide, je pokazala, da se simptomi depresije povečajo že v treh dneh po tem, ko ste prenehali z vadbo.

Povišan pritisk

Raziskovalci so odkrili, da že po dveh tednih začnejo krvne žile otrdevati, kar lahko povzroči povišanje krvnega tlaka. V eni drugi študiji pa so merili togost arterij pri vzdržljivostnih športnikih. Po treh mesecih sedenja je bila večja, kar je dokazano prispevalo k povišanju krvnega tlaka. Po 12 mesecih je postala togost še očitnejša.

Izgubili boste kontrolo nad krvnim sladkorjem

Delovanje našega telesa je najboljše, če je raven krvnega sladkorja čim bolj konstantna. Povišana raven krvnega sladkorja okvari žilni in živčni sistem, tako se poveča tveganje za številne zdravstvene težave in bolezni srca.

Študija, objavljena v publikaciji Journal of Applied Physiology, je pokazala, kako zelo pomembno je gibanje za ohranjanje zdrave ravni krvnega sladkorja. Pri sodelujočih, ki so osem mesecev redno vključevali treninge za moč in aerobno vadbo, se je uravnavanje sladkorja močno izboljšalo. Vendar je približno polovica te koristi izgubila v samo 14 dneh po prenehanju vadbe.

Mišice se bodo skrčile in izgubili boste vzdržljivost

Izguba mišične mase in zmanjšanje gostote kosti po tem, ko prenehate z vadbo, ni enostavno povrniti in lahko pride do povišanega tveganja za poškodbe. Večje je tudi tveganje za pojav bolečin v sklepih in hrbtenici.

Podobno je z vzdržljivostjo. Počasi, počasi jo boste izgubljali. Vaše srce bo postalo občutljivejše, zaradi česar boste izpostavljeni večjemu tveganju za zdravstvene težave. In vaša pljučna zmogljivost bo prav tako manj učinkovita.

Lahko pridobite na teži

To ne pomeni, da boste avtomatično pridobili na teži, v trenutku ko prenehate z gibanjem. Vendar bodite pozorni – telo bo potrebovalo manj energije in zato bi se morali tudi vaši obroki spremeniti. Če boste preprosto prenehali gibati, jedli pa enako, potem se pridobivanju teže verjeno ne boste mogli izogniti.

Delovanje metabolizma se s zmanjšanjem aktivnosti spremeni. Brez prilagoditve prehrane oz. ponovne vključitve gibanja, ne boste ušli težavam.

Vaše kosti bodo postale krhke

Redna vadba – vadba z utežmi, pa tudi hoja denimo – je bistvenega pomena za ohranjanje zdravja kosti in zmanjšanje tveganja za osteoproozo, pišejo na strani klinike Mayo. Če večino dneva presedite, se gostota kosti hitro zmanjšuje.

Slabši spanec

Morda boste opazili, da veliko težje zaspite. Raziskava je pokazala, da redna vadba poveča skupni čas spanja, kar vam lahko pomaga ohranjati energijo čez dan. Številne druge študije prav tako kažejo, da je redna vadba ključna za kakovost spanja.

Viri:
  • Stopping exercise can increase symptoms of depression; www.adelaide.edu.au
  • Bone health: Tips to keep your bones healthy; www.mayoclinic.org
  • Exercising for Better Sleep; www.hopkinsmedicine.org
  • Acute Effects of Exercise on Blood Pressure: A Meta-Analytic Investigation; www.ncbi.nlm.nih.gov