Zakaj je tudi pri mlajših vse pogostejši rak debelega črevesa? To pravijo strokovnjaki

31. 1. 2024
Deli
Zakaj je tudi pri mlajših vse pogostejši rak debelega črevesa? To pravijo strokovnjaki (foto: Profimedia)
Profimedia

Rak debelega črevesa se vse pogosteje pojavlja tudi pri ljudeh, mlajših od 40 let. Zakaj je temu tako? Preverite, kaj meni stroka.

S sodobnim življenjskim slogom narašča tudi pojavnost rakavih obolenj - tudi pri mlajši populaciji. Danes za rakom debelega črevesa zboli skoraj dvakrat več ljudi, mlajših od 55 let, kot pred desetimi leti. 

Zdravniki že dolgo opozarjajo, da sta slaba prehrana in pretirano sedeč življenjski slog glavna dejavnika tveganja za nastanek raka debelega črevesa in danke. Obenem pa opozarjajo, da obstajajo tudi drugi razlogi, zakaj je omenjena bolezen vse pogostejša.

Ne spreglejte:

Prekomerna uporaba antibiotikov

Antibiotiki nam lahko pomagajo pri prebolevanju določenih bolezni in včasih lahko celo rešijo življenje. A pretirana raba antibiotikov lahko poruši ravnovesje bakterij v prebavnem traktu.

"S prekomerno uporabo antibiotikov se spremeni mikrobiom v črevesju. To v določenih primerih lahko povzroči spremembe v črevesju, kar lahko privede tudi do rakavih obolenj," pojasnjuje dr. Suneel Kamath, onkolog, ki je specializiran za raka debelega črevesa in danke na kliniki v Clevelandu.

Neustrezna prehrana

Prehrana, sestavljena predvsem iz predelanega in/ali rdečega mesa, sladkorja in rafiniranih ogljikovih hidratov, je glavni dejavnik tveganja za vnetne procese v črevesju, ki so lahko "predhodnik" raka. Velika težava so tudi sladkane pijače.

Portal ordinacija.vecernji.hr poroča o študiji, v kateri so strokovnjaki preučevali prehranjevalne navade več kot 95.000 medicinskih sester od leta 1991 do 2015. Preučili so tudi prehrano približno 41.000 žensk, ko so bile najstnice.

Raziskovalci so ugotovili, da so imele odrasle ženske, ki so spile dve sladkani pijači na dan, dvakrat večje tveganje za raka debelega črevesa kot ženske, ki so spile manj kot eno sladkano pijačo na teden. In za vsako sladko pijačo, ki jo je zaužila na dan kot najstnica, je imela ženska kot odrasla oseba 32 odstotkov večje tveganje za zgodnji pojav raka debelega črevesa in danke.

Debelost in sladkorna bolezen tipa 2

Debelost in sladkorna bolezen gresta pogosto z roko v roki, saj prva močno poveča tveganje za nastanek druge. Ocenjuje se, da ima od 80 do 90 odstotkov bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2 prekomerno telesno težo ali debelost.

Stopnje sladkorne bolezni tipa 2 in debelosti naraščajo, kar sovpada z naraščajočo pojavnostjo raka debelega črevesa. Nekatere študije so pokazale povezavo med sladkorno boleznijo in povečanim tveganjem za raka debelega črevesa, a bi za zagotove trditve bilo potrebno narediti več raziskav.

Glivične okužbe

Povezava med glivicami in rakom je šibka, vendar nove raziskave vse bolj namigujejo tudi na to. Raziskovalci na Univerzi Georgetown v Washingtonu so analizirali vzorce mikrobne DNK iz tumorjev bolnikov z rakom debelega črevesa, ki so bili ob diagnozi mlajši od 45 ali starejši od 65 let.

Vrsta glive, znane kot Cladosporium, se je pogosteje pojavila v tumorjih mlajših bolnikov kot starejših. Izkazalo se je tudi, da je prisotnost glivične skupine Candida povezana z vnetjem, ki vodi do raka želodca in raka prebavil. Višje ravni kandide so bile povezane tudi s širjenjem raka debelega črevesa na druge dele telesa.

Vir: ordinacija.vecernji.hr

Bonus video: Brezplačna HIIT vadba

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger