Težave s prebavo, med katerimi sta tudi zaprtje in napenjanje, pogosto precej otežijo vsakdanje življenje.
Zaprtje lahko predstavlja večji problem tudi zaradi tega, ker hrana ostaja predolgo v prebavnem traktu. Posledično se lahko tam razrastejo slabe bakterije, aktivira pa se tudi fermentacija, ki ji pogosto sledijo težave z neprijetnimi trebušnimi plini.
Ne spreglejte:
- Teh 8 živil je najslabših za vašo prebavo
- Vsak dan si privoščite ta sadež: ščiti pred rakom, topi maščobo in blagodejno vpliva na prebavo
Vzroka za zaprtje se lahko skrivata v zdravilih in prehrani
V kolikor imate težave z zaprtjem, je v prvi vrsti smiselno preveriti, če se vzrok morebiti ne skriva v katerem izmed zdravil, ki jih jemljete, saj številna zdravila povzročajo zaprtje. Prav tako je priporočljivo, da se na vašem jedilniku čim manjkrat znajdejo:
- banane,
- rdeče meso,
- mlečni izdelki v večjih količinah,
- mastna hrana,
- riž,
- slane palčke,
- sladke in gazirane pijače.
Med živili, ki predstavljajo odlično naravno rešitev so tudi slive
Po drugi strani pa je na voljo kar nekaj živil, ki jih je smiselno dodati v vsakodnevno prehrano, saj pripomorejo k hitrejšemu metabolizmu in pogostejšemu odvajanju blata.
Med najboljše naravne rešitve, spadajo živila, ki so polna vlaknin. Med njimi so med drugim: raznolika zelenjava, stročnice, lanena semena, navadni jogurt, ovsena kaša in žita kot sta rž in ječmen.
Pozabiti ne gre tudi na slive, ki so polne topnih vlaknin in vitamina A, železa in kalija. Poleg tega, da so bogate z pomembnimi vitamini in minerali, pomagajo tudi pri prebavi in zdravju srca. V nadaljevanju vam predstavljamo recept za domači slivov sok, ki deluje kot naravno odvajalo.
Domači recept za slivov sok - naravno odvajalo
Za pripravo slivovega soka potrebujete naslednje sestavine:
- 4 litre vode,
- 1 kg zrelih sliv,
- 200 gramov sladkorja,
- 2 žlici citronske kisline,
- steklenice za shranjevanje soka.
Postopek:
Slive operite in jih razrežite na četrtine. Pri tem jim odstranite peške. Nato jih dajte v dva litra vode in kuhajte na majhnem ognju, dokler se ne zmehčajo. Ko se zmehčajo, jih ohladite.
V naslednjem koraku slive vzemite iz vode v kateri so se kuhale, lonec z vodo pa pustite ob strani. Nato kuhane slive zmeljite s paličnim mešalnikom ali v blenderju ter jih precedite.
Precejen sok zlijte nazaj v vodo v katri ste prej kuhali slive. Soku dodajte sladkor, 2 žlički citronske kisline in še 2 litra vode. Ponovno kuhajte približno 15 minut na majhnem ognju, oziroma dokler se sladkor ne raztopi. Med kuhanjem občasno premešajte.
Medtem pripravite steklenice za shranjevanje. Ko je sok pripravljen, ga prelijte v vroče steklenice in zaprite z nepredušno zaporo. V kolikor boste slivov sok uživali vsak dan, vam lahko pomaga pri težavah z zaprtjem. Naj vam koristi.
Vir: kafe.rs
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?