Zbogom, matilda

26. 1. 2006

Ponujamo vam sedem načinov, kako se izogniti smrti.

Zvečer se vračate nekoliko nažgani s prijateljevega rojstnega dne in imate občutek, da vam nekdo sledi. Med potjo se večkrat ustavite in poslušate, ali kdo hodi za vami. Zmeraj ko se vi ustavite, se ustavi tudi “oni zadaj”. Prepričani ste, da ni vaša bivša, ki se ji je zrolalo po tistem, ko vas je prevarala in zapustila. Ne! Dozdeva se vam, resda v nekoliko neostri in motni obliki, da vam sledi priletna gospa v dolgem črnem plašču … in videti je zelo huda.

V rokah pa nekaj vihti, in žanje vse pred seboj …

Tokrat ste se smrti za las ognili. V Men`s Healthu vam prikazujemo najpogostejše vzroke smrti mlajših moških – matildin žetveni seznam.

Ne, gotovo ne boste živeli večno, poznavanje najpogostejših vzrokov, ki vas lahko pokopljejo, pa vam lahko pomaga izogniti se nevarnim si­tu­acijam. In mogoče boste zamudili na svoj lastni pogreb.

Ponedeljek, 8. 30

Kraj: doma

Ne želite si, da bi se na začetku tedna namesto s svojim avtomobilčkom v službo peljali z reševalnim avtomobilom na urgenco. Nemška študija, v katero so zajeli približno 5600 bolnikov, ki so doživeli srčni infarkt, je pokazala, da je tveganje za srčni napad ob ponedeljkih 33 odstotkov viš­je kot druge dneve. Vzrok je verjetno stres ob začetku de­lovnega tedna. Druga študija, objavljena v priznani strokovni publikaciji, je potrdila te rezultate, ob tem pa so še ugotovili, da je naj­večja nevarnost za odpoved delovanja dela srčne mišice v prvih treh urah po prebujenju. Zakaj se ko­ronarke (arterije, ki prehranjujejo srce) kva­rijo pogosteje dopoldan? V ju­tranjih in dopoldanskih urah je v krvi več stresnih hormonov, pred­vsem kortizola, in to je eden od razlogov za povečano koagulabilnost krvi.

Kako preživeti:

Če imate dejavnike tveganja za srčno-žilne bolezni, na primer sladkorno bo­lezen, povišan holesterol, pozitivno družinsko anamnezo (če je očeta srčni infarkt pred 55. le­tom, mamo pa pred 65. letom), bi bilo vredno premisliti o popoldanskem delovnem času. Kardiologi menijo, da telesna aktivnost lahko še pospešuje učinke kortizola in poveča str­je­vanje krvi. Naslednja možnost je, da začnete jemati aspirin v nizkih odmerkih, ki preverjeno zmanjšuje nevarnost srčno-žilnih dogodkov. Moramo pa potrkati tudi na vašo slabo vest: več se gibajte in bolj zdravo prehranjujte – gi­banje in zdrava prehrana sta prva v vrsti ukre­pov za zmanjšane nevarnosti srčnega infarkta.

Ponedeljek, 11. 00

Kraj: doma

Otožni ponedeljek zahteva svoj davek. Število samomorov je ob ponedeljkih za 10 odstotkov večje od tedenskega povprečja. Psihologi že dolgo opozarjajo na dnevna nihanja pri samo­morilnosti. Najmanjša nevarnost, da bo posa­meznik naredil samomor, je v soboto. Verjeten vzrok za to je, da se ljudje ob koncu tedna spros­tijo, si oddahnejo od naporne službe. Pa tudi največ je priložnosti za “samozdravljenje” težav, ki se nakopičijo čez ves teden. Tukaj ima­mo v mislih različne oblike bega iz realnos­ti. V nedeljo so žurerji še mačkasti, potem pa se v ponedeljek vrnejo v realnost, ki je še bolj kruta, kot če v soboto ne bi zbežali iz nje… Pred vrati je spet naporen teden, poln stresa, hite­nja in negotovosti. Tega pritiska marsikdo ne zmo­re več prenesti. In zgodi se najhujše.

Kako preživeti:

Ste morda depresivni? Pa pri tem ne mislimo na otožnost, ker je vaše moš­tvo izgubilo pomembno tekmo v boju za nas­lov državnega prvaka. Med najpogostejšimi simptomi depresije so žalost, brezvoljnost in pomanjkanje življenjske energije, nespečnost, zaprtje, neješčnost, pomanjkanje želje po sek­su. Če imate naštete simptome, potem ste v ne­varnosti. Imate doma pištolo? Takoj jo zak­lenite v omaro, ključ pa vrzite v smeti. Uporaba strelnega orožja je tudi eden od razlogov, za­kaj moški naredijo štirikrat več samomorov kot ženske. Orožje le redko zataji. Obiščite iz­branega zdravnika, ki vam bo predpisal anti­depresive. Zadnje raziskave kažejo, da so pri znižanju samomorilnosti najuspešnejši se­lek­tivni inhibitorji ponovnega privzema serotonina (SSRI), medtem ko starejši antidepresivi, t. i. triciklični antidepresivi, celo povečajo ne­varnost za samomor. Poleg SSRI zaužijte še najmanj 400 miligramov folne kisline. Angleš­ki raziskovalci so namreč ugotovili, da folna kis­lina povečuje delovanje SSRI.

Sreda, 18. 00

Kraj: družabno življenje, predvsem zakajeno

Vsak kadilec se dobro zaveda, da kajenje ško­du­je zdravju. Najbolj prizadene pljuča in ožilje. Rak na pljučih, kronični bronhitis, bolezni sr­ca, zamašitev žil – ampak ta svarila očitno niso dovolj, da bi se kadilci zbali za svoje življenje. Približno vsak četrti odrasli Slo­venec kadi. Večina jih v ka­dilski karieri že­li prenehati, in to večkrat poskušajo, toda le red­kim uspe. Relapsi (beri ponovno prižiganje cigarete po daljši vzdržnosti) so tako rekoč del zdravljenja in vam ne smejo vzeti poguma. Ve­liko kadilcev pa prehitro obupa in se vda v uso­do. Hrepenenje po nikotinu je najhujše ob po­poldnevih in večerih, trdijo psihologi. Ko so nekdanji kadilci v družbi z drugimi kadilci in ko pijejo kavo.

Kako preživeti:

Cepiva proti kajenju še nekaj časa ne bo na trgu, zato se morate osredotočiti na bolj realne rešitve. Hrepenenje po cigareti je po navadi kratkotrajno, traja tri do štiri minu­te. Če si ne morete pomagati z nikotinskim žvečil­nim gumijem, potem počasi spijte kozarec hla­d­ne vode ali pa začnite pogovor z nekom, ki je v tistem trenutku v vaši bližini, lahko je tudi popoln tujec. Hladna voda ubija poželenje po cigareti, govorjenje pa preusmeri vašo pozornost in povzroči tudi globlje dihanje, kar zman­j­­šuje stres zaradi pomanjkanja nikotina. Pogo­vor začnite z besedami: “Sem nehal kaditi, to­da v tem trenutku čutim neznansko željo, da bi eno prižgal …” Kaj pa boste naredili, če vam bo sogovorec ponudil eno? Smola.

Sobota, 13. 30

Kraj: avtocesta

Cesta je najpogostejši morilec mladih moških, starih med 25 in 44 let. Očitno ima matilda z njo tihi dogovor. Pomembno je, kje, kako in kdaj se vozite. Norenje po avtocestah je naj­po­gostejše v nočnih urah, ko se ljudje vračajo z zabav, kjer so pili tudi alkohol. In to opojno sredstvo v začetni fazi zelo opogumi voznika, ki z užitkom pritiska na plin in se čuti vsemogočnega. Alkohol in testosteron v krvi sta ubi­jalska kombinacija.

Kako preživeti:

Če se boste, prede boste sed­li za volan, vprašali, ali ste pijani, potem ga imate zagotovo preveč pod kapo. Naročite si taksi – kaj je tisočak zanj v primerjavi z uni­če­nim avtomobilom ali celo uničenim življenjem? Bore malo… Kaj pa, če se zgodi, da ste vi trezni za volanom, pa je nažgan voznik mimo voze­če­ga vozila? In zapelje na vaš vozni pas. Kaj na­re­diti? Začnite trobiti in oddajati svetlobne sig­nale – prižgite utripalke pa dolge luči. Mogoče bo to pijanega voznika nekoliko spravilo k za­vesti. Naslednji poskus samoreševanja je, da zapeljete v jarek. Do konca pohodite zavore in si oglejte teren ob cesti. Ne glejte vozila, ki leti proti vam, kajti lahko bi se zgodilo, da bi ne­za­vedno zapeljati direktno vanj.

Sobota, 14. 00

Kraj: voda

Utopitev je ena redkih zadev, kjer moški zelo prekašajo ženske. Utopitve se pri ženskah ne uvrščajo med omembe vredne vzroke smrti, medtem ko je uto­­pitev pri moških v starosti od 25 do 44 let osmi najpogostejši vzrok smrti! Utopitev je mogoča kjerkoli, tudi v sodih in škafih, toda večinoma se zgodi v jezerih, rekah in morju. Razlog, zakaj moški večkrat kot žen­ske kon­ča­jo na dnu, je v tem, da so več v vodi in pod vo­do. Veliko je tudi moških, ki ne znajo plavati, vendar se delajo junake in utonejo …

Kako preživeti:

Najprej se naučite plavati, če še ne znate. Ne plavajte v močnem vodnem to­ku, pazite se nenadnih vrtincev v rekah in va­­rujte se dehidracije. Če vas zajame močan tok, se mu je najbolje prepustiti, dokler ne oslabi. Pri dehidraciji pa prizadetega pod vodo poteg­nejo močni mišični krči. Da bi se temu izo­g­ni­li, popijte dovolj tekočine, ki vsebuje elektrolite.

Nedelja, 1. 00

Kraj: parkiranju ob gostinskem lokalu

Sobotna noč je najpogostejši čas umorov. Fan­tje se ga nalokajo, sprejo, potem pa iz žepa po­tegnejo nož, če ne že pištolo. Umori so peti naj­pogostejši vzrok smrti pri moških, starih od 25 do 44 let. Največ umorov se zgodi v noči na ne­deljo – med 22. in 2. uro. Največkrat imajo prs­te vmes alkohol in mamila. Četudi vam v lo­ka­lu uspe umiriti vročekrvneža in ostanete brez vsakršne praske, vas čaka še pustolovščina do avtomobila, parkiranega ob vhodu v lokal.

Kako preživeti:

Pogubi na parkirišču se iz­-o­gnete tako, da prosite zaposlenega varnostnika, naj vam pripelje avto. Ker pa se po navadi to ne zgodi in morate sami ponje, bodite zelo pozorni, ko se mu približujete, zlasti če imate s kom še neporavnane račune. Vendar je naj­bo­lje, da poravnate račune že v lokalu. Op­ravičite se vročekrvnežu, povejte, da ste šli čez rob in da ga niste hoteli užaliti. Nikar ga ne izzivajte. 999 tipov od 1000 bo sprejelo opravičilo, če pa naletite na tistega enega, pa se čim prej po­be­rite iz lokala. Bolje preventiva, saj vas težko pre­tepejo, ustrelijo ali oropajo, če vas ni tam.

Nedelja, 15. 00

Kraj: lokalna cesta

V trgovini na drobno bi bila smrt prav gotovo zastopnica združenja motociklistov. Vsako le­to je na cestah več dirjajočih motoristov, tako da je več tudi usodnih nesreč. Na urgenci jih osebje imenuje kar donorciklisti zaradi po­gos­tih poškodb glave. Poškodbe možganov pov­zročijo možgansko smrt, preostali organi pa so zdravi in tako primerni za darovanje. V pri­me­rjavi z vozniki avtomobilov motoristi umirajo kar 21-krat pogosteje.

Kako preživeti:

Vi se na svojem jeklenem konjičku mirno vozite po cesti, ko naenkrat voznik avtomobila zavije na levi vozni pas in vam bo vsak hip zaprl pot. Veliko fantov za­ja­me panika. Do konca zategnejo zavore in z mo­torjem vred končajo na tleh. Slaba poteza. Ko­ža in mišice se poškodujejo veliko hitreje, kot se obrabi guma. Najbolj elegantno, da rešite svojo kožo – v dobesednem in prenesenem pomenu – je, da začnete zavirati rahlo, nato pa vedno močneje. Če uporabimo prispodobo: zavirajte tako kot ožemate pomarančo – naj­prej zelo narahlo, nato pa vedno močneje. Mo­tor se bo ustavil v pokončnem položaju z vami v sedlu. Tako boste pridobili sekundo ali dve, medtem pa bo avtomobilist že zapeljal na svoj vozni pas.

Mateja Strbad

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri