Kako pravočasno prepoznati, da vam primanjkuje železa? To je 7 opozorilnih znakov (med njimi je tudi bizaren)

11. 5. 2024
Deli
Eden od znakov pomanjkanja železa je nenehna utrujenost. (foto: Profimedia)
Profimedia

Železo predstavlja nezanemarljiv mineral, ki ga telo potrebuje kot ključnega pomočnika pri zadostni ravni energije. 

Pri tem pa se še zdaleč ne konča, saj pripomore tudi k prenosu kisika po celotnem telesu, da le to optimalno deluje. Železo je prav tako osnova za proizvodnjo hemoglobina, ki je ključna komponenta rdečih krvničk.

Ne spreglejte:

Kako se na telesu pozna pomanjkanje železa?

Če telesu primanjkuje železa, ne more proizvesti zadostno količino zdravih rdečih krvničk, kar vodi v anemijo, ki se lahko kaže s simptomi med katerimi so šibkost, nihanje razpoloženja in zmanjšanja zmožnost osredotočanja. Ostale simptome, ki nastanejo ob pomanjkanju železa, predstavljamo v nadaljevanju.

Utrujenost

Eden od znakov pomanjkanja železa je konstantna utrujenost ali izčrpanost. Ta simptom se pojavi, ker telo ob nizki ravni železa težko prenaša dovolj kisika do organov in tkiv, kar botruje k nastanku izčrpanosti.

Oblika nohtov spominja na obliko žlice

Pomanjkanje železa kažejo tudi žličasti nohti, pojav je poznan tudi kot koilonihija. V tovrstnem stanju nohti postanejo tudi tanki in vbočeni, kar ni le estetski problem, temveč tudi pokazatelj nezadostne ravni železa v telesu, kar negativno vpliva tudi na splošno zdravje.

Povečana občutljivost na nizke temperature

Opozorilni znak, ki kaže na pomanjkanje železa je tudi povečana občutljivost na nizke temperature, saj ima železo ključno vlogo pri nastanku hemoglobina, ki vpliva na uravnavanje telesne temperature.  

Posamezniki, ki trpijo za pomanjkanjem železa, lahko čutijo nenehno premraženost ter imajo nenavadno mrzle roke in noge tudi v razmeroma toplem okolju. 

Nekakovosten spanec

Uravnovešena raven železa pomaga pri proizvodnji serotonina in dopamina, nevrotransmiterja, ki sta bistvena za uravnavanje cikla spanja. Če železa v telesu primanjkuje to pogosto povrzoči slabšo kakovost spanca in motnje dihanja, ki se lahko pojavijo v spanju.

Anksioznost

Kljub temu, da anksioznost lahko izvira iz različnih virov, ki so med drugim lahko tudi negativne življenjske izkušnje, je nekoliko manj znano, da je lahko povezana tudi s pomanjkanjem železa. Razlog se nahaja v tem, da je železo ključnega pomena tudi za zdravje možganov, saj ima vpliv na ravnovesje nevrotransmiterjev in delovanje možganov.  

Hrepenenje po ledu

Izmed vseh pokazateljev primanjkovanja železa je še en precej zanimiv in nekoliko bizaren. Ponazarja hrepenenje po ledu, ki poznano tudi kot pagofagija in na splošno po sestavinah, ki nimajo nobene hranilne vrednosti. Med drugim, se lahko pojavi še želja po škrobu, umazaniji ali glini.

Med najbolj izpostavljenimi za tovrstnim stanjem so otroci pred puberteto in nosečnice. Če pri sebi opažate tovrstne simptome, je priporočljivo, da se posvetujete z zdravnikom in z dodajanjem železa zadostite optimalnemu delovanju telesa.   

Vir: eatthis.com

Novo na Metroplay: "Slovenski hribi postajajo preobremenjeni" | Matjaž Šerkezi