Živite 15 let dlje – s temi triki za dobro počutje

Živite 15 let dlje – s temi triki za dobro počutje (foto: Shutterstock) Shutterstock
7. 6. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Podarite si več zdravja in življenjskega veselja – in starost lahko počaka! Že pisatelj Jonathan Swift (1667–1745) je ugotavljal, da si vsi želimo živeti dlje, nihče pa ne bi bil rad star. S temi triki vam to lahko tudi uspe.

Lepotno drgnjenje

Negovana zunanjost že optično pomladi. Kdor ima rad svoje telo, je bolj zadovoljen – to dobro dene duši in telesu! Pomaga pa tudi anti-aginig učinek pilinga. Z njim odstranite odmrle kožne celice in istočasni spodbudite proces obnove kože. Ten je bolj enakomeren in bolj svež. Optimalno: 1 piling na teden.

Čas za nekaj novega

Kdor rad razmišlja in se uči, skrbi tudi za svoje možgane! Ostanite torej radovedni in se lotite kakega novega hobija. Lahko je to kuharski tečaj, nov vzorec kvačkanja ali pa reševanje križank. Tako ostanete duševno aktivni in to vas bo ščitilo tudi pred demenco.

Načrpajte sonce

Končno spet prihaja poletje! Za naše zdravje je življenjsko pomembno, saj nas oskrbuje tudi z D-vitaminom. Torej hitro ven na sveži zrak! ‘Sončni hormon’ lahko namreč preprečuje prehlade, gripo in bolezni kosti, zmanjša pa tudi tveganje za rakave bolezni.

Ja maščobam!

Večji delež večkrat nenasičenih maščobnih kislin omega 3 je v naši prehrani, toliko nižje je tveganje za srčni infarkt. Več ribe na mizi je eden od najpomembnejših nasvetov za dolgo življenje. Pa tudi več oreščkov, lanenih semen, rastlinskih olj in avokadov pomaga.

Kuhinja proti raku

Ste že slišali za SIRT-hrano? To so brokoli, kurkuma in zeleni čaj. Pospešijo namreč aktivnost sirtuinov, ki upočasnijo staranje celic, po mnenju ameriških strokovnjakov pa lahko zavrejo širitev rakavih celic.

Gibanje

Najboljša strategija za ohranjanje mladih krvnih živil je gibanje. Redni vzdržljivostni trening zmanjša tveganje za srčni infarkt, in to kar za polovico! Lahko plešete, tečete, hodite, kolesarite ali plavate – izberite tisto zvrst gibanja, ki vam je všeč. Že sprehod trikrat tedensko za 30 odstotkov zmanjša tveganje za srčni infarkt.

Štiri tačke

Študije kažejo, da lastniki psov dnevno naredijo več korakov in so bolj zdravi kot tisti ljudje, ki nimajo psa. Tudi božanje je pomembno. Zmanjšuje stres, znižuje krvni tlak in sprošča hormon oksitocin. Še ena plus točka: med sprehajanjem hitreje navežete stike z drugimi ljudmi, in to vas ščiti pred osamljenostjo, depresijami in demenco.

Vroče in mrzlo

Znanstveno je dokazano, da ljudje, ki se prhajo s hladno vodo, živijo tri leta dlje. Izmenično prhanje s hladno in vročo vodo krepi imunski sistem, srce in ožilje. Po vsaki vroči oziroma topli prhi se vedno približno 1 minuto prhajte še s hladno vodo.

Otroci kot vrelec mladosti

Otroci so pravi vrelec mladosti za kognitivni fitnes. Poleg tega se z otroki ves čas smejemo in tako se sproščajo hormoni, ki krepijo imunski sistem in poskrbijo, da smo dolgo
fit in mladi.

Foto: Shutterstock