Znanstvenik dvignil prah: "Zajtrk je prav tako nevaren kot kajenje!"

6. 4. 2022
Deli
Znanstvenik dvignil prah: "Zajtrk je prav tako nevaren kot kajenje!" (foto: Profimedia)
Profimedia

Zajtrkovati ali ne – mnenja so deljena. In kot kaže celo raziskovalci sami niso soglasni. Po mnenju enega naj bi bil zajtrk prav tako nevaren kot kajenje. 

Britanski biokemik Terence Kealey v svoji knjigi Breakfast is a Dangerous Meal med drugim piše, zakaj naj bi 'najpomembnejši obrok dneva' pravzaprav naredil več škode kot koristi.

V njegovih petdesetih so mu diagnosticirali diabetes. Bolezen je bila dolgo časa neopažena, dokler ni nanjo posumila žena. Test je sum potrdil. Po diagnozi je začel Kealey skrbno voditi dnevnik ravni krvnega sladkorja in ugotovil, da je bil njegov krvni sladkor še posebej visok po zajtrku. Če pa je zajtrk izpustil, so se pokazali zanimivi rezultati – raven krvnega sladkorja je padla in se po kasnejših obrokih v dnevu ni bistveno dvignila. Raven glukoze je torej ostala normalna, če je zajtrk izpustil.

Biokemik razloži tako: po njegovem mnenju zajtrk spodbuja metabolični oziroma presnovni sindrom.

Presnovni sindrom je sestav klinično izraženih znakov, kot so debelost, visok krvni tlak in sladkorna bolezen. Kajenje ima približno enak učinek na krvne žile, piše Kealey. Kar lahko prizadene vse, ne samo na bolnike s sladkorno boleznijo. 

Njegov sklep: preskočite zajtrk, če želite dolgo živeti. 

Kaj o tej trditvi menijo drugi strokovnjaki? 

Vsaka medalja ima dve plati!

Dejstvo je, da obstajajo posamezniki, za katere je zajtrk še vedno najpomembnejši obrok v dnevu. Otroci so na prvem mestu – jutranji vnos energije je zanje zelo pomemben. Tudi za veliko odraslih še vedno velja, da je bolje, če se zajtrku ne odrečejo. 

"Težava je v tem, da ni pristopa, ki bi ustrezal vsem. Vsi smo različni," je za The Telegraph povedala Amelia Freer, nutricionistka.
Veliko pomembneje je, KAJ se zjutraj znajde na naših krožnikih. Čokoladni kosmiči ali slastni kolački iz pekarne ne spadajo na seznam uravnoteženih in zdravih zajtrkov.  
Za konec:

Če ste zdravi in se tako bolje počutite, si brez skrbi privoščite zdrav in uravnotežen zajtrk.

Če spadate med ljudi, ki se zjutraj ne zbudijo lačni, prav tako brez skrbi odložite prvi obrok. "Zgodnji zajtrk morda ni za vsakogar," pravi dietetičarka  Beth Czerwony. "Poslušajte svoje znake lakote. To, kar jeste čez cel dan, je pomembnejše kot pa obremenjevanje z zajtrkom," svetuje.

Viri:
www.thetimes.co.uk;
health.clevelandclinic.org;
www.ncbi.nlm.nih.gov

Novo na Metroplay: "Slovenski hribi postajajo preobremenjeni" | Matjaž Šerkezi