Kardiologi so enotni: TO je 8 najboljših živil za zniževanje holesterola

6. 2. 2024
Deli
Povišan holesterol povečuje tveganje za srčno-žilne bolezni, možgansko kap, srčni infarkt in arterijske bolezni. (foto: Profimedia)
Profimedia

Holesterol je v telesu potreben za rast celic, proizvajanje žolča in tudi nekaterih pomembnih hormonov.  

Telo je zmožno samo pridobiti ustrezno količino holesterola. Vsak holesterol nima enakega učinka, deli se namreč na slab holesterol (LDL), ali dober holesterol (HDL). Če je dodatnega vnosa slabega holesterola preveč, lahko to predstavlja nevarnost, saj se prične kopičiti na stenah žil.  

Povišan holesterol povečuje tveganje za srčno-žilne bolezni, možgansko kap, srčni infarkt in arterijske bolezni, zato je pomembno ohranjanje v zdravih količinah, čemur pripomore tudi ustrezna prehrana.

V nadaljevanju vam predstavljamo živila, ki jih kardiologi še posebej priporočajo za uživanje, če želite znižati povišano ravnen holesterola.

Ne spreglejte:

Katera živila so odlična izbira za zniževanje holesterola?

Oves in ječmen

Med živili, ki pripomorejo k zniževanju holesterola sta oves in ječmen. Razlog se skriva v vsebnosti vlaknine beta-glukan, ki nase veže slab holesterol in pripomore k temu, da ga telo lažje izloči. Če želite zaužiti pravšnjo mero beta-glukana je dobro, da si na dnevni ravni privoščite od 120 do 200 gramov ovsa ali ječmena.  

Oreščki

Oreščki so zlasti bogati z nenasičenimi maščobami, ki aktivno pripomorejo k zniževanju slabega holesterola. Za zdravje so še zlasti koristni mandlji, orehi in pistacije, saj vsebujejo antioksidante, ki ugodno delujejo za srce in ožilje. Pri njihovi uporabi pa ne vseeno ne pretiravajte, temveč si jih privoščite največ 40 do 50 gramov na dan.  

Mastne ribe

Nekatere ribe so polne omega-3 maščobnih kislin, ki znižujejo raven slabega holesterola, medtem, ko hkrati zvišujejo raven dobrega. Med njim sta losos in skuša. Če želite povečati raven tovrstnih maščob v svoji prehrani, je dovolj, da vanjo vsaj dvakrat na teden dodate mastne ribe, katerih ena porcija naj ne presega 100 gramov.   

Olivno olje

Olivno olje je priljubljeno olje, ki ga mnogi uporabljajo v kuhi in kot dodatek različnim jedem in solatam. V olju se med drugim nahaja vitamin E, ki deluje kot imunski pomočnik proti prostim radikalom. Prav tako pa je olivno polno nenasičenih maščob, ki znižujejo slab holesterol. Idealno je, da si ga na dan privoščite približno dve do tri žlice.   

Avokado

Tako kot olivno olje, je tudi priljubljen tropski sadež avokado poln enkrat nenasičenih maščob, kar učinkovito znižuje slab holesterol in povečuje dobrega. Avokado lahko sicer vsestransko uporabite v namazih, solatah, sendvičih ali pa ga zaužijete kar samostojno.  

Borovnice in špinača

Ob vseh živilih, ki jih kardiologi priporočajo zoper zniževanje slabega holesterola, pa ne pozabite tudi na sadje in zelenjavo, ki jih v svojo prehrano vključite čim več. Med temi so še zlasti učinkovite borovnice in špinača, ki so bogate z vlakninami, antioksidanti in rastlinskimi steroli, kar učinkovito zmanjša absorpcijo holesterola v črevesje. 

Vir: index.hr

Morda bi vas zanimal tudi podkast s Karin Velikonja

Strokovnjakinja na področju obrazne vadbe pojasnjuje, zakaj pride do podočnjakov in zabuhlosti obraza, kaj se zgodi, če uporabljamo botoks, kako okrepiti mišice obraza ter še veliko več.

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger