Imate modre oči? Pazite, saj ste bolj dovzetni za to bolezen

1. 2. 2024
Deli
Ljudje z modrimi očmi so po raziskavah sodeč lahko dovzetnejši za diabetes tipa 1. (foto: Profimedia)
Profimedia

Večina svetovne populacije ima rjave oči, toda na drugem mestu se pojavlja modra barva, ki jo predstavlja približno 10 odstotkov svetovnega prebivalstva. 

Barva oči je v večji meri odvisna od melanina, ki predstavlja naravno snov, ki določa barvni pigment. Melanin je rjave barve in ljudje z rjavimi očmi ga imajo običajno več kot modrooki ljudje, pojasnjujejo pri All About Vision.

Vsaka barva pa ima sicer svoje prednosti in slabosti, med drugim pa barva oči predstavlja tudi povezavo z zdravstvenim stanjem posameznika.

Ne spreglejte:

Modrooki ljudje so lahko dovzetnejši za sladkorno bolezen tipa 1

Povezava med modrimi očmi in tveganjem za sladkorno boleznijo tipa 1 izhaja iz ugotovitev raziskave iz leta 2011, ki je bila objavljena v reviji Diabetes/Metabolism Research and Reviews.

Znanstveniki so v raziskavi preučevali barvo šarenice več kot 280 posameznikov na dveh določenih območjih Italije, pri katerih je bila diagnosticirana sladkorna bolezen tipa 1. Za primerjavo so pregledali tudi barvo šarenice skoraj 300 udeležencev, ki niso imeli te bolezni. Ugotovili so, da modre oči predstavljajo pomemben dejavnik tveganja za razvoj sladkorne bolezni tipa 1.

Sladkorna bolezen tipa 1, je sicer avtoimunska bolezen, pri kateri telo samo napade trebušno slinavko in ji prepreči, da bi proizvajala zadostne količine inzulina, navaja Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC).

Posledično telo ne more pretvoriti krvnega sladkorja v energijo, kar lahko postopoma privede do prekomerne lakote in žeje, šibkosti, izgubo telesne teže, zamegljenega vida, povečane potrebe po uriniranju in več podobnih simptomov, ki so značilni za sladkorno bolezen.

Učinkovitejšo rešitev trenutno predstavlja le preventiva

Strokovnjaki še niso opredelili učinkovith rešitev, ki bi preprečile razvoj sladkorne bolezni tipa 1, toda bolezni se je mogoče preventivno izogniti z bolj zdravimi življenjskimi navadami, telesno aktivnostjo, s spremljanjem ravni sladkorja v krvi in rednimi zdravniškimi pregledi.

Kljub temu, da so morda ljudje z modrimi očmi bolj nagnjeni k tej bolezni, pa je potrebno poudariti, da ni vse tako črno. Modra barva je lahko olajševalna okoliščina pred vrsto drugih zdravstvenih težav.

Med njimi je siva mrena, za katero klinika Cleveland Clinic navaja, da predstavlja težavo za približno 17 odstotkov ljudi na svetu, ki ima zaradi tega težave z vidom. Čeprav je več vzrokov in dejavnikov, zaradi katere se siva mrena pojavi, je pri osebah z modrimi očmi, tveganje manjše kot pri osebah s temnimi očmi. 

Vir: healthdigest.com

Bonus video: Prehranska strokovnjakinja razkriva vse, kar morate vedeti o prehrani žensk

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger