5 prehranskih nasvetov za rekreativne zimske športnike (da boste kot pravi olimpijci!)

5 prehranskih nasvetov za rekreativne zimske športnike (da boste kot pravi olimpijci!) (foto: Profimedia) Profimedia
2. 2. 2018

Kdo si ne bi želel na belih strminah ali v ledeni dvorani izgledati kot profesionalec? Za vas imamo nasvete, kako se na smučišče ali drsališče odpraviti kot pravi zimski športniki.

V kolikor je vaš priljubljeni zimski hobi smučanje oziroma deskanje po belih strminah ali pa rekreativno drsanje in želite od tega odnesti čim več, imamo za vas 5 prehranskih nasvetov, ki vam bodo v pomoč.

1. Ne izpuščajte zajtrka

Nivo sladkorja v krvi je namreč že tako nizek, ko se zbudite, zato bi morali po tem, ko se vstanete, pojesti vsaj nekaj ogljikovih hidratov. To velja v primeru, če se kmalu zatem odpravljate na bele strmine.

V nasprotnem primeru zraven pojejte tudi beljakovine (v prvem primeru te odpadejo, saj se zaradi njih upočasni praznjenje želodca, s polnim pa verjetno ne želite smučati oziroma deskati ali drsati.

2. Izboljšajte odpornost

Za izboljšanje vzdržljivosti in izvedbe je ključno, da ste zdravi, kar pomeni, da v prehrano vključite veliko antioksidantov in t.i. superživil. Poskrbite, da vsakodnevno pojeste dovolj polnozrnatih ogljikovih hidratov, pustih beljakovin ter raznolikega sadja in zelenjave.

Še posebej v zimskih mesecih je prav tako dobro, da k prehrani dodate tudi multivitaminske prehranske dodatke, ki so narejeni posebej za vzdržljivostne športnike. Ne pozabite tudi na probiotike!

3. Železo v prehrani

Pomanjkanje železa vas lahko upočasni, s čemer se poveča tveganje za poškodbe. Vaša prehrana naj zato vsebuje živila z visoko vsebnostjo železa – ovsene kosmiče, obogatena žita, rdeče meso in špinačo.

4. Načrtujte vnaprej

Olimpijski športniki potujejo po vsem svetu, kar jim otežuje vzdrževanje rutine. Zaradi tega morajo vse načrtovati vnaprej, saj si lahko le na tak način zagotovijo, da ostanejo v formi. Če v tem času hodite veliko smučati, deskati in podobno, si hrano pripravite vnaprej (na dan, ko ne greste in imate za to čas).

5. Pravilna regeneracija po aktivnosti in okrepčitev med njo

Po napornem dnevu na belih strminah je dobro, da pojeste obrok, sestavljen iz ogljikovih hidratov in beljakovin, dobra izbira pa je tudi beljakovinski napitek ali čokoladno mleko. To vam bo pomagalo, da se drugi dan ne boste zbudili z bolečinami v mišicah. Izogibajte se le predelanim ogljikovim hidratom, ki povečujejo vnetja v telesu in raje izberite protivnetna živila, kot so oreščki in listnati ohrovt.

Priporočamo pa tudi, da si med smučanjem ali deskanjem vzamete premor in se okrepčate z beljakovinsko ploščico (ki si jo lahko izdelate tudi sami doma), oreščki, suhim sadjem ali temno čokolado.

Preberite še: