7 nasvetov za poporodno vadbo, ki bi jih morale vedeti vse novopečene mamice

24. 2. 2022

Po porodu se lahko zdi zastrašujoče, da se vrnete v  ”fitnes” rutino. Komaj imate čas, da si umijete zobe, kaj šele, da bi prišli v telovadnico. In kdo bo pazil na otroka, ko ste tam? Lahko je stresno, če svojega novorojenčka pustite v oskrbi nekomu drugemu, medtem ko se odpravite na vadbo. Neprespane noči vas še bolj odvrnejo od vrnitve v dobro rutino.

Slika 1/3

Morda se zdi prezahtevno, vendar vam bodo nasveti dipl. športne trenerke Tjaše Ferkov Babnik za vadbo po porodu pomagali. Gre za korak za korakom – dobesedno. Preden začnete znova vaditi, boste že opravile prvi pregled in morebitni posvet pri ginekologu.

1. POČASI, BREZ PRITISKA!

Vaše telo je preživelo izkušnjo, od katere se mora odpočiti in spet zadihati. Dojenček vam ne pusti počivati, zato se ne počutite krive, da si vsako prosto minuto vzamete za poležavanje ali spanje. Jejte, oprhajte se, dremajte ... Telovadba v prvih tednih po porodu ni nujno prioriteta. Zaželeno pa je, da pazite na pravilno telesno držo, pravilno vstajanje iz postelje ter pravilno dvigovanje dojenčka.

2. ZAČNITE Z MAJHNIMI KORAKI

Pomislite na sprehod okoli bloka, ne na aktivnost, ki ste jo opravljale pred nosečnostjo, ko se prvič vračate k uvajanju gibanja v svoje življenje. Po porodu morate spoznati svojo novo obliko telesa in sposobnosti, hkrati pa upoštevati tudi utrujenost. Za začetek se sprehodite, dvignite uteži enega kilograma pred televizorjem ali se raztegnite na tleh. Počasi v svojem tempu!

3. POSLUŠAJTE SVOJE TELO

Ne glede na to ali ste včasih veliko telovadile in imate željo po vrnitvi, ali če nikoli niste bile ljubiteljice telovadnice, vedno poslušajte svoje telo! Če ste utrujene, si vzemite odmor. Kadar imate energijo ali menite, da bi vam lahko vadba dala nekaj energije, poskusite. Če se vaša krvavitev poveča, to pomeni, da ste se potisnile predaleč in morate zmanjšati intenzivnost.

Tjaša Ferkov Babnik

Avtorica vsebine: Tjaša Ferkov Babnik, dipl. športna trenerka individualne poporodne vadbe na domu mamice

Tjaša (Aktivni z mano)

KDO JE TJAŠA?

Moje ime je Tjaša, sem mamica dveh zlatih deklic, žena, sestra, diplomirana trenerka, prijateljica, predvsem pa oseba, ki se trudi živeti polno življenje. Moj način življenja zajema zdrav življenjski slog, ki je osnova za zdravje. Tak slog obsega zdravo prehrano, redno telesno aktivnost, sprostitev, opustitev nezdravih življenjskih navad. Strinjam se tudi z Grškim rekom »Zdrav duh v zdravem telesu«, ki govori, da je telesna aktivnost pomembna tudi za človeškega duha.

Preverite več Tjašinih vsebin: