5 načinov, kako tudi v poletnem času maksimalno poskrbeti za zdravje (svetuje športna trenerka)

5 načinov, kako tudi v poletnem času maksimalno poskrbeti za zdravje (svetuje športna trenerka) (foto: Tjaša Babnik) Tjaša Babnik
27. 7. 2023

Športna trenerka Tjaša Babnik nam je zaupala, kako tudi v poletnem času maksimalno poskrbeti za svoje zdravje in dobro počutje.

Poletje je tukaj, z njim pa vsa zabava, dogodivščine in potovanja z bližnjimi. Da bo ta čas resnično najbolj prijeten, pa ne pozabite še na nekaj pomembnega - poskrbite zase in za svoje zdravje.

Izkoristite ta čas za delo na svojih ciljih za bolj zdravo telo in ostajajte pozorni na svoje navade.

Kaj lahko storite, da boste to poletje zdravi?

Začnimo s 5 osnovnimi zdravstvenimi nasveti za to sezono:

1. Hidracija

Vedno imejte s seboj steklenico vode, še posebej, če ste na prostem. Popijte najmanj 8 kozarcev na dan in povečajte vnos, ko se vročina poleti poveča, še posebej, če se ukvarjate s telesno aktivnostjo.

2. Svež zrak

Z ustrezno previdnostjo in nego lahko izkoristite lepo vreme tako, da uživate v poletnem zraku. Čas je, da odprete ta okna in pustite, da vaša soba zadiha, spustite naravno svetlobo in svojim prostorom date novo energijo.

Tudi zunaj in na prostem lahko dvignete razpoloženje, zato pojdite ven in se zabavajte!

3. Sprehod

Izkoristite svež zrak zjutraj in zvečer, za redne in čim daljše sprehode. V kolikor imate v bližini gozd pojdite tja čim večekrat, četudi samo za nekaj minut.

Vsak korak šteje. Vsak krog je boljši, kot ostati doma z izgovorom.

4. Aktivnost doma

Poleg vadbe čim bolj izkoristite prednosti gibanja tako, da zunaj doma poiščete dejavnosti, v katerih lahko uživate.

Poskusite vrtnariti. Gojite rože ali zelenjavo (bodisi na vrtu ali v loncih) in, ne da bi se tega zavedali, boste svojemu telesu omogočili prepotrebno aktivnost in gibanje, kar bo pripomoglo k vašemu zdravju.

Tudi splošno čiščenje in delo po hiši vam lahko pomaga na poti do zdravja – samo poiščite fizično aktivnost v vašem domu, ki jo morate izvajati, in začnite delati na njej.

5. Spanec

Tudi vi obožujete poletne večere in zabave? V tem letnem času je značilno, da ostajamo budni nekoliko dlje, a lahko premalo spanca kasneje močno vpliva na vaše zdravje.

Kljub daljšim dnevom in vsemu dogajanju, poskušajte ohraniti svoj običajni urnik spanja. Ne samo, da tako poskrbite za zdravje, hkrati boste imeli tudi več energije, da dejansko lahko uživate v vsemu, kar ste si začrtali v svojem poletnem koledarju.

Poletje čas pustolovščin, je pa tudi odličen čas za krepitev telesa in krepitev zdravja. S pravilnim načrtovanjem lahko vključite gibanje v vse poletne aktivnosti za srečnejšo in bolj izpolnjeno sezono.

Veselo poletje!

Avtorica vsebine: Tjaša Babnik

Tjašo lahko kontaktirate tudi na Instagramu ali Facebooku