Izziv dobrih navad osebne trenerke Tjaše: Kakšne so prednosti počepov?

Izziv dobrih navad osebne trenerke Tjaše: Kakšne so prednosti počepov? (foto: Tjaša Ferkov Babnik (Aktivni z mano)) Tjaša Ferkov Babnik (Aktivni z mano)
13. 5. 2022

Ste za izziv z osebno trenerko Tjašo? Tokrat delamo počepe! 

Počepi so eden od najbolj temeljnih funkcionalnih gibov v našem življenju. V mnogih državah ljudje pogosto sedijo v polnem počepu več ur hkrati. Z evolucijskega stališča je smiselno, da smo genetsko zasnovani za počepe in smo lahko v tem res dobri. Zato je počep ena ključnih potez za funkcionalno kondicijo.

Čepimo že od malih nog, a ko postajamo starejši in ves dan sedimo v nenaravnih položajih, se naša oblika počepa spremeni iz popolnosti v grozno stanje.

Počepi so sestavljeno gibanje, ki zajema večino naših mišic – to pomeni, da gre za gibanje, ki za dokončanje uporablja več mišičnih skupin in sklepov (vaš kolčni in kolenski sklep). Preprost počep s telesno težo – katerega bomo izvedli tudi v našem izzivu – uporablja skoraj vse mišice v jedru in spodnjem delu telesa.

Zaradi izkoriščenosti velike količine mišičnih skupin počepi povzročijo, da vaše telo poveča proizvodnjo anaboličnih hormonov, kar nam pomaga pri izgubi maščobe in izgradnji mišic (boki, jedro, ramena, roke, noge). Pomagali bodo tudi okrepiti vaše kosti, mišice in kolena, prav tako lahko povečajo prožnost.

Povečanje moči v kolenih in kolkih (in celotnem telesu) zmanjša možnost poškodb med športnimi gibi in vsakodnevnimi stvarmi.

Z učenjem varnega počepa izboljšujete obseg gibanja in pomagate, da postanete močnejši in se zaščitite pred prihodnjimi poškodbami.

Zato bomo najprej pogledali, kako izvesti pravilen počep: 
  • Z nogami se postavite malce širše od ramen, stopala obrnite navzven.
  • Iz stoječega položaja se z ravnim hrbtom spustite navzdol.
  • Težo prenesite predvsem na pete in zadnjico, da kolena ne sežejo čez prste na nogah.
  • Pogled usmerite pred seboj, da bodo ramena in vrat poravnani.

Vsak počep, ki ga naredite, mora izgledati tako, kot je zapisano v navodilih, drugače vajo izvajate zaman (saj ne bo imela nobenega učinka). Koliko počepov boste naredili? Pri tem upoštevajte svojo fizično pripravljenost in se zavedajte, da verjetno na koncu lahko naredite še kakšnega, saj je um tisti, ki vas omejuje. Vendar bodite previdni in ne pretiravajte. 

 Avtorica vsebine: Tjaša Ferkov Babnik

Preverite več Tjašinih vsebin: