Je vaš urnik preveč natrpan za vadbo? Dokažemo vam, da je to le izgovor 😉

Je vaš urnik preveč natrpan za vadbo? Dokažemo vam, da je to le izgovor 😉 (foto: Profimedia) Profimedia
13. 11. 2022

Športna trenerka Tjaša dobro ve, da smo čez dan precej zaposleni, zato je pripravila nekaj nasvetov, kako v dan vseeno vključiti gibanje in zakaj je to sploh potrebno. 

Služba, družina in družabno življenje vzamejo velik del vašega časa, zato ga vse manj porabite za vadbo. Škoda, da je redna vadba ena najpomembnejših stvari, ki jih lahko naredite za svoje zdravje in dobro počutje. Čeprav je težko najti čas za vadbo, si je pomembno zapomniti, da vam ni treba več ur preživeti v telovadnici, da bi bili v formi.

Tukaj je nekaj hitrih in preprostih načinov, kako lahko ostanete v formi, medtem ko se spopadate z vsakdanjim življenjem:

Tjaša Babnik Tjaša Babnik

Tjaša Babnik

Prehitite izgovore

Ko poskušate priti v formo, je lahko težko najti čas ali motivacijo za tek, hojo v hrib ali obisk skupinske vadbe. Vendar je pomembno, da ne postanete sedeči; preveč sedenja bo spodbudilo pridobivanje telesne teže in bo slabo vplivalo na zdravje.

Namesto da postanete malodušni, ko življenje postane razburkano, si vzemite na stran kratke koščke časa, da boste lahko še vedno aktivno živeli. Pripravite se vnaprej in spakirajte telovadno torbo z osnovnimi potrebščinami, kot so dezodorant in oblačila (to vam bo pomagalo, če boste v službi ostali pozneje, kot je bilo načrtovano).

Najdete lahko tudi načine, kako opraviti vadbo kot del svoje dnevne rutine: parkirajte dlje od trgovine ali se namesto z dvigalom odpravite po stopnicah.

Upravljajte s svojim časom

Eden največjih razlogov, zakaj si ljudje ne vzamejo časa za giabnje, je ta, da se počutijo preobremenjeni zaradi službe ali šolskega urnika. Navsezadnje aktiven življenjski slog zahteva čas – čas, ki ga mnogi danes preprosto nimajo. Toda priznajmo si: nihče ne mara prekomerne teže in slabe forme, kar lahko sčasoma povzroči nevarna zdravstvena stanja. Ključno je, da se naučite upravljati s svojim časom, da ga vedno najdete zase.

Tukaj so trije nasveti za to: 

  • Začnite z majhnim: Ko začnete z vadbo, ne začnite preveč agresivno. Ne želite se poškodovati ali preobremeniti svojega telesa, zato je najbolje, da svojemu telesu daste čas, da se prilagodi. Poskusite sprva dodati samo 10 minut dejavnosti - nato pa jo postopoma povečujte in povečujte število ponovitev ali trajanje. Majhni koraki vas ohranjajo motivirane in preprečujejo poškodbe.

  • Postavite si cilje: Zdaj, ko ste si zastavili cilje, je čas, da ugotovite, kako jih lahko dosežete. Ne glede na to, ali želite začeti z novim načinom prehranjevanja in načrtom vadbe ali preprosto preživeti manj časa na Instagramu ali drugih motečih straneh, boste morali ugotoviti, kateri koraki so najboljši za dosego vašega cilja. To pomeni, da postavite manjše mejnike in se nagradite za dokončanje teh korakov na poti. Če želite ohraniti svojo odgovornost, razmislite o tem, da prijateljem ali družini poveste o svojih ciljih. Poleg tega se izogibajte drugim motečim dejavnikom, ki bi vam lahko preprečili doseganje končnega cilja, kot je preživljanje preveč časa ob gledanju televizije ali igranju video iger. Te neproduktivne dejavnosti vam lahko vzamejo dragoceni čas, ki bi ga sicer porabili za doseganje pomembnega cilja.

  • Pridobite podporo drugih: Pridobivanje podpore drugih, da ostanete v formi, vam prav tako lahko pomaga preprečiti, da bi obtičali. Organizirajte skupinske treninge s prijatelji ali poiščite odgovornega partnerja, da boste drug drugega motivirali. Pomislite, kje so vaši družabni krogi najmočnejši, nato pa preverite, ali obstaja način, da jih vključite v svoje vadbene cilje cilje. Ohranjanje zdravja ni nujno samostojno; vključitev drugih lahko pomaga olajšati del tega duševnega bremena! Npr.: S prijateljico namesto na kavo v lokal, na kavo na hrib ali na daljši sprehod s kavico to go v roki.
Ne bojte se neuspeha

Ohranjanje zdravja ni nujno težko. Samo zato, ker nimate časa za telovadnico, ne pomeni, da ne morete telovaditi; pojdite ven in se sprehodite, v službi se povzpnite po stopnicah, ali pa naj bodo sestanki za hojo redna stvar.

Tudi če imate časa le za pet minut, je to dovolj časa, da spodbudite srce in izkoristite ves ta dodatni kisik, ki kroži v vašem sistemu. Vaše telo potrebuje vadbo tako kot vodo in hrano, zato ne pozabite, da je vredno poiskati tudi majhna časovna okna! Bodite varni med vadbo, vendar ne dovolite, da vas strah pred neuspehom odvrne od katere koli vrste vadbe.

Ohranite motivacijo tako, da se spomnite, zakaj ste sploh začeli

Morda je težko najti motivacijo za začetek in še težje, ko ste sredi projekta, a najboljši način je, da se spomnite, zakaj ste to sploh želeli. Konec koncev, če vas to ne navdušuje, bo precej težko.

Izberite sliko ali osebo, ki vas spominja na vaše cilje, in si ustvarite sidro. Objavite ga na mestih, kjer boste nenehno opomnjeni, kot je vaše ogledalo ali računalnik v službi, da boste lahko spremljali svoje cilje in se spomnili, zakaj je bil začetek tako pomemben! Če se opomnite, zakaj je bil začetek pomemben, lahko naredite čudeže, da ostanete motivirani.

Avtorica vsebine: Tjaša Babnik (Aktivni z mano)