Kaj se zgodi z vašim telesom, ko vsak dan prehodite dober kilometer? (odgovarja osebna trenerka Tjaša)

Kaj se zgodi z vašim telesom, ko vsak dan prehodite dober kilometer? (odgovarja osebna trenerka Tjaša) (foto: Tjaša Ferkov Babnik) Tjaša Ferkov Babnik
14. 7. 2022

Hoja je vaja za obremenitev telesa, tudi če ne držite uteži in nimate na sebi uteži za gležnje.

Osebna trenerka Tjaša je pripravila nekaj dobrih posledic hoje, ki vas bodo morda motivirale, da se še danes odpravite na sprehod. Ni nujno, da opravite težko vadbo, kondicijo lahko ohranjate tudi s hojo. 

Preverite, zakaj bi morali večkrat oditi na sprehod in se včasih sprehoditi, namesto da se odpeljete z avtomobilom. 

Takšne so prednosti, če vsak dan naredite vsaj 1 kilometer peš: 

1. Krepite mišice

Čeprav hoja ni enaka vadbi za moč, vseeno dobite nekaj koristi za krepitev moči, če med hojo vključite mišice celega telesa.

Vključili boste vse mišice spodnjega dela telesa, med hojo pa je treba nadzorovati tudi zgornji del telesa, še posebej če imate sedečo službo ali življenjski slog, saj to zaobljeno ali napeto držo pogosto prenesete v svoje gibanje pozneje.

2. Pomagate krepiti zdravje kosti

Vaše kosti se odzivajo na gibanje, ki ga izvajate, posebno če je gibanje obremenjujoče. Dajanje prednosti telesni vadbi vam lahko prav tako pomaga preprečiti izgubo kostne mase, ko se starate.

3. Postavite si zdravo rutino

Hoja je lahko odličen način za sprostitev in dihanje svežega zraka. Poleg fizičnih prednosti vam hoja daje čas za razmislek, poslušanje glasbe, podcasta ali srečanje s prijateljem. Prav tako je koristno postaviti si cilj in vztrajati pri svojem vsaj 1 km dolgem sprehodu na dan, saj to gradi doslednost in rutino.

4. Izboljšate kardiorespiratorno zdravje

Če hodite vsak dan vsaj kilometer ali katero koli drugo razdaljo, se vam pospeši srčni utrip, kar je velika spodbuda za zdravje vašega srca in dihal. Vsakič, ko se premaknete, mora vaše telo potiskati kri, tekočine in vse skozi vaš sistem, bolj kot bi moralo, če ne bi hodili.

Svojo ”sprehod vadbo” lahko poenostavite in nastavite 1 km za ogrevanje, naslednji kilometer kot vaš "delovni kilometer", kjer se izzovete tako, da se podate na hrib ali morda drugo pot, zadnji kilometer pa je lahko vaša sprostitev - raztezanje navzdol. Tako preprosto je, a tudi tako učinkovito. 

Avtorica vsebine: Tjaša Ferkov Babnik

Več Tjašinih vsebin najdete tukaj: Aktivni s Tjašo