Se kar ne morete rešiti spomladanske utrujenosti? Tu je 2. del nasvetov športne trenerke Tjaše

Se kar ne morete rešiti spomladanske utrujenosti? Tu je 2. del nasvetov športne trenerke Tjaše (foto: Tjaša Babnik) Tjaša Babnik
3. 4. 2023

Spomladanska utrujenost ima na nekatere precejšen vpliv. Če želite obvladati svoje počutje, psiluhnite nasvetom športne trenerke Tjaše Babnik, ki je z nami ponovno delila nekaj trikov. 

V prejšnjem članku smo obnovili dejstva, da svež zrak, gibanje in bolj kvalitetna prehrana pripomorejo k manjši spomladanski utrujenosti oz. k vidnemu boljšemu počutju! Kaj še lahko naredimo, da v pomlad zakorakamo bolj energično in z boljšo vizijo, večjo motivacijo?

Ostanite hidrirani

Da se to pomlad izognete utrujenosti, poskrbite za hidracijo. Tudi zmanjšanje kave ne bo odveč (izjemoma, če imate hidracijo pod kontrolo). Namesto kave poskusite popiti dovolj vode. Voda očisti naše telo toksinov in pospeši presnovo.

Pomanjkanje pitja vode lahko povzroči glavobole in utrujenost. Poleg tega si lahko večkrat privoščite majhen kozarec sveže stisnjenega pomarančnega soka.

Dremež je dober!

Ne skrbite – spanec je dober! Ljudje mislijo, da ni dobro dremati, če se borijo proti spomladanski letargiji, ampak ravno nasprotno. Po kosilu je priporočljivo zadremati. Vaš dremež naj traja od 20 do 30 minut, da preprečite večjo proizvodnjo melatonina, ki nas spet dela zaspane.

Pomembna je zadostna oskrba z vitamini

Čeprav nam bivanje na prostem ob sončnem vremenu lahko zagotovi nekaj vitaminov in zdravo hrano, včasih to ni dovolj. Za spomladansko utrujenost je pomembna zadostna preskrba z vitamini. Poskusite najprej ugotoviti, katerih vitaminov vam primanjkuje v telesu.

Če v hladnih mesecih ne zaužijemo dovolj svežega sadja in zelenjave, lahko do pomladi pride do kronične utrujenosti. Poleg tega sta folna kislina in vitamin B12 zelo koristna za tvorbo serotonina, ki izboljšuje razpoloženje. Prepričajte se, da pokrijete potrebne vitamine z dodatki.

Sprostite se

Sprostitev je odličen način za umiritev telesa in duha ter lažje spopadanje s spomladansko utrujenostjo. Poleg tega je spa dan ali topla kopel odličen način za sprostitev doma. Pripravite si dišeče svečke, eterična olja, obrazno masko, toplo kopel ter kozarec najljubše pijače in že ste pripravljeni na popolno sprostitev.

Vsaj pol ure na dan posvetite samo sebi. Ne glede na to, ali ležite v kadi ali na postelji, se znebite vseh misli in samo dihajte. Izklopite telefon in vaše razpoloženje se bo izboljšalo. Osredotočenost nase bo vašemu telesu omogočila regeneracijo in pridobilo nekaj več moči.

Zmanjšajte stres

Stres močno vpliva na naše fizično in psihično stanje. Ljudje, ki so depresivni, se pritožujejo, da so zaspani in utrujeni. Predstavljajte si, kako spomladanska utrujenost vpliva na takšne ljudi? Stres na primer črpa iz telesa vitamine B, C in E.

Za boj proti spomladanski utrujenosti poskušajte zmanjšati stres in spodbuditi svoj hormon sreče. Lahko začnete z vadbo, saj sprošča endorfine in izboljša spanec. Odlična je tudi aromaterapija, saj eterična olja delujejo pomirjujoče na naše telo.

Poslušajte svoje telo

To je bilo nekaj običajnih nasvetov, kako premagati utrujenost. Resnica je, da je vsak človek drugačen in da morate poslušati svoje telo. Vaše telo vam pogosto daje znake, da nekaj potrebuje. Ko čutite in veste, da ste žejni, lačni ali zaspani, je to zato, ker vam telo pošilja signale.

Če ste se začeli počutiti zaspani ali se vam je nenadoma zaželelo sadje, prisluhnite svojemu telesu in ukrepajte v skladu s tem. Tudi, če vam telo sporoča, da ste utrujeni, si vzemite odmor ali zadremajte. Če greste proti svojemu telesu, ne boste imel koristi.

Avtorica vsebine: Tjaša Babnik

Tjašo lahko kontaktirate tudi na Instagramu ali Facebooku

Prisluhnite Tjaši še v podkastu!