Kratka vaja za sproščanje anksioznosti (vzela vam bo le 1 minuto!)

Kratka vaja za sproščanje anksioznosti (vzela vam bo le 1 minuto!) (foto: profimedia) profimedia
24. 3. 2020

Kako ste? Vas na trenutke prevzame strah zaradi trenutnih razmer? Se zvečer prikrade anksioznost, ko pomislite, kaj hudega se bo zgodilo jutri? Ker je pomembno, da skrbite za svoje mentalno zdravje, je tu kratka vaja, ki vam bo pri tem pomagala in vas malce pomirila. 

Gre za vajo, pri kateri s pomočjo meditacije “pregledate” svoje telo. Ne skrbite, ne gre za vrsto meditacije, kjer ure in ure sedite v tišini, vaja je precej kratka. Omogoča nam, da se povežemo s telesom, umirimo in pomirimo misli, ko te švigajo od enega slabega scenarija k drugemu. Opazili boste tudi, da anksioznost spremljajo nekateri fizični znaki, kot je zategnjen vrat, bolečina v ramenih ali plitko dihanje. 

Kako deluje? 

1. Udobno se namestite

Usedite se v vaš udoben kotiček, založite se z blazinami ali stopite na balkon in se predajte sončnim žarkom. Dobra stran vaje je, da jo lahko izvajate kjerkoli, kjer se počutite varno in udobno. 

2. Dihajte

Naredite globok vdih, ki se začne v trebuhu in počasi napolni vaša pljuča. Med vdihom počasi štejte do 4. Potem za nekaj sekund zadržite vdih in počasi izdihnite ob štetju do 4. 

Naredite nekaj takih vdihov in izdihov. 

3. Postanite opazovalec

V mislih se sprehodite od glave do stopal in opazujte, kaj občutite. Nikakor ne obsojajte, le opazujte! Morda imate napet vrat ali bolečine v križu. Mogoče imate v nogah mravljince, ker ne sedite pravilno. 

Morda boste ugotovili, kako zakrčeni ste bili v teh dneh, ali da niste naredili nobenega globokega vdiha, ki  ga telo še kako potrebuje. A še enkrat: samo opazujte, ne obsojajte. 

4. Opazite več
  • So vaše roke mrzle ali tople? Se potijo?
  • Kako oblačila padajo na vašo kožo?
  • Kakšna je podlaga, na kateri sedite ali stojite?
  • Kakšni vonji vas obdajajo?
  • Vse to vas pomaga prizemljiti in pregnati anksioznost. 
5. Dovolite si, da se sprostite

Sedaj dovolite telesu, da se popolnoma sprosti. Od nog do glave. 

Sprostite obrazne mišice, ramena in vrat. Ne pozabite na čeljust. Potem potujte naprej po telesu in sproščajte vsak del posebej. Ob tem ne pozabite globoko dihati.