8 možnih razlogov, zakaj se vedno počutite utrujeno, lenobno in medlo

8 možnih razlogov, zakaj se vedno počutite utrujeno, lenobno in medlo (foto: profimedia) profimedia
12. 9. 2021

Eden najbolj zoprnih občutkov je, ko se človek že zjutraj zbudi utrujen. Se vam dogaja podobno? V resnici smo jeseni malce bolj leni kot poleti, a vseeno se ne bi smeli zbujati utrujeni in brez volje za nov dan. Poglejte, kje se skriva vaša težava.

1. Pomanjkanje železa povzroča anemičnost, tudi če ste dovolj naspani in spočiti. Pomanjkanje železa v krvi je pogost pri nosečnicah, pri ženskah v času menstruacije, pri tistih ki uživajo veganske ali solatne diete, …

profimedia

2. Pomanjkanje spanja ali nekvaliteten spanec je pravzaprav najbolj pogost razlog utrujenosti. 

3. Stres je čustveni, duševni, telesni in vedenjski odgovor posameznika na morebitno škodljiv stresni dejavnik. Pod stresom se počutimo utrujeni, nesposobni za delo ter na splošno neuporabni in nevoljni. Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije naj bi že vsaka tretja odrasla oseba imela stalne simptome stresa.

profimedia

4. Nezdravo in neuravnovešeno prehranjevanje zelo vpliva na naše telo in na naše počutje. Kvaliteta in kvantiteta pri hrani delata razliko, kako se bomo počutili sveže in lahkotno ali pa utrujeno in nejevoljno.

5. Dehidriranost: premalo vode v našem telesu povzroča glavobole, krče, omotico ter občutek, da smo brez energije.

profimedia

6. Pridobivanje na teži še posebej v zrelejših letih je eden bolj pogostih razlogov za utrujenost, saj za isto delo kot prej porabite več energije, kar vas še dodatno izčrpa.

7. Prekomerna vadba vas izprazni in vam pobere vso energijo, in če pri tem še hujšate, je to lahko nevarno, saj poleg telesne utrujenosti lahko tudi zbolite.

8. Nič treninga: fizično neaktivna oseba je brez kondicije in jo lahko že manjši napor privede do zaspanosti, utrujenosti in občutka, kot da v sebi nimamo niti kančka energije.