4 načini, kako vplivati na izgubo kilogramov in imeti apetit pod kontrolo

4 načini, kako vplivati na izgubo kilogramov in imeti apetit pod kontrolo (foto: profimedia) profimedia
9. 9. 2021

Lakota je zagotovo največji nasprotnik diet, zato je prvo pravilo - nikoli ne bodite tako lačni, da boste posegli po prvi nezdravi »neumnosti«, ki vam pride pod roko. 

Obstaja kar nekaj načinov, kako lahko zmanjšamo obroke. O vsem pa se najprej posvetujte s strokovnjakom in na lastno pest ne delajte velikih sprememb v prehrani. 
  • Jejte več beljakovin  

 Številni dobri viri beljakovin imajo visok nivo maščob in kalorij, a razlika je v tem, da nam beljakovine dajejo veliko večji občutek sitosti kot druga živila. Poleg tega beljakovine veliko bolje kot ogljikovi hidrati stabilizirajo nivo krvnega sladkorja čez ves dan. Končni rezultat pa je, da prejmemo dovolj beljakovin za normalno delovanje telesa in bolj zdravo telesno težo.

profimedia
  • Prekinitveni post

Seveda bo telo potrebovalo nekaj časa, da se bo navadilo na nov ritem prehranjevanja. Na primer da jeste 8 ur in imate 16 ur posta - čez kakšen teden ali dva bo vse veliko lažje in tudi apetit bo manjši. Prekinitveni post je odlična izbira, da imate pod kontrolo svoj apetit.

profimedia
  • Naložite si več zelenjave

Zelenjava je odlična, saj ima majhno energijsko vrednost, a veliko vlaknin, ki preprečujejo lakoto. Naredite si zelenjavno juho ali samo zelenjavo v ponvi na malo olivnega olja - zagotavljamo vam, da boste siti več ur. Zelenjava, predvsem zelenjavne juhe, bo tudi močno izboljšala vašo prebavo.

profimedia
  • Jejte veliko solate

Solata je dobra, ima veliko hranilnih snovi, nizko energijsko vrednost in predvsem zelena solata, kumare in paradižnik so polni vode, kar pomeni, da boste hitro imeli občutek sitosti. Vsemu lahko dodate še kakšen kos avokada, morda pest oreščkov ali semen, in občutek boste imeli, da že dolgo niste tako dobro jedli.

Preberite še: 5 nasvetov za telovadbo, ki bodo na noge spravili tudi najbolj lene telovadce! ali Katera sestavina povzroči, da vaše telo proizvaja dvakrat več maščobe?