5 nasvetov za telovadbo, ki bodo na noge spravili tudi najbolj lene telovadce!

5 nasvetov za telovadbo, ki bodo na noge spravili tudi najbolj lene telovadce! (foto: Profimedia) Profimedia
23. 7. 2021

V vročih dnevih vadba verjetno ni prva stvar, ki vam pade na pamet. Ravno nasprotno, večkrat jo kar izpustimo in si namesto tega privoščimo osvežilno pijačo. Imamo nekaj nasvetov ravno za takšne lenobne dneve. 

Nekateri za vadbo potrebujejo več spodbude kot drugi in morda vam kakšen nasvet pride prav, ko se vam ne bo ljubilo obuti športnih copat: 

Naj bo zares preprosto

Za začetek ne potrebujete nobenih pripomočkov in ne izbirajte predolgih vadb. Naj bo kratko in ne pretežko, da se boste z veseljem vrnili naslednji dan. Seveda se potrudite po svojih močeh, a ni vam še potrebno dati čisto vsakega atoma moči od sebe. 

Vsaj 20 minut dnevno hodite

Ko se želite spraviti v formo, je najlažje v dan vnesti nekaj hoje. Čeprav se vam ne zdi, da bi 20 minut hoje dnevno naredilo bistveno razliko, boste kmalu videli, da se vztrajnost izplača. Nimate nobenega izgovora, da ne bi našli teh nekaj minut, saj greste lahko peš tudi po opravkih, na sprehod s psom ali do kavarne ... Šteje čisto vsak korak. 

Pripravite seznam glasbe

Pravzaprav jih pripravite več. Prvi naj bo namenjen vadbi, torej vanj vključite motivacijske in živahne pesmi, ki vam bodo dale moči tudi za tistih nekaj zadnjih ponovitev. 

Potem pa naredite seznam pesmi za med kuhanjem, za prosti čas, sprehod, za jutro ... Glasba vas bo spodbudila h gibanju in prej kot se boste zavedali, boste plesali po kuhinji ali naredili vsaj kakšen obrat. Pomembno je, da se gibate skozi cel dan in na takšen način, tega ne boste niti opazili. 

Ne delajte vadb, ki vas ne veselijo

Dobro je, da na začetku preizkusite veliko različnih aktivnosti, saj boste le tako našli tisto, ki vam zares ustreza. Poskrbite tudi, da boste kombinirali vse vrste vadb: kardio, za moč, stabilizacijo, vzdržljivost ... 

Nikakor pa ne prakticirajte vadb, ki vam ne bodo všeč. Četudi vsi vaši prijatelji obiskujejo jogo, ni potrebe, da se jim pridružite, če v njej ne vidite smisla in vam je na uri joge dolgčas. Poslušajte sebe in svoje telo, druga mnenja na tem področju niso pomembna. 

Najdite svoj kotiček

Takšen, v katerem bo vedno lahko raztegnjena podloga za telovadbo, bo na steni nekaj motivacijskih misli in predvajalnik glasbe z najnovejšimi pesmimi. Če bo vedno vse pripravljeno, vključno z oblačili, ki jih imejte na dosegu roke, se boste veliko lažje spravili telovaditi, oziroma boste imeli slabo vest, če vadbo izpustite.