Zakaj spiti kozarec vode vsak dan?

Zakaj spiti kozarec vode vsak dan? (foto: Profimedia) Profimedia
11. 9. 2021

Ste že kdaj slišali, da morate takoj zjutraj popiti kozarec vode? Pa je v tem kaj resnice? Preverite, kako kozarec vode zjutraj lahko pomaga vašemu telesu.

Zdrava koža

Nekateri strokovnjaki so mnenja, da zadostna hidracija pripomore k bolj zdravi koži. Ker ponoči med spanjem ne pijemo, se lahko zjutraj zbudimo precej dehidrirani, zato je za našo kožo še posebej pomembno, da zjutraj popijemo dovolj tekočine.

Boljše kognitivne funkcije

Voda ima lahko vpliv na naše kognitivne funkcije. Že zelo blaga dehidracija lahko prispeva k težavam s koncentracijo ter spominom. Če želimo, da naši možgani delujejo nemoteno, moramo poleg jutra poskrbeti za ustrezno hidracijo skozi cel dan.

Boljše razpoloženje

Zadosten vnos tekočine ima vpliv tudi na naše razpoloženje. Nekaj študij je že nakazovalo na to, da ljudje, ki zjutraj spijejo kozarec vode, v dan zakorakajo veliko boljše volje. Tudi dehidracija nasploh naj bi po nekaterih podatkih bila povezana s slabo voljo in hitrejšo razburljivostjo.

Izguba telesne teže

Pitje vode zjutraj lahko pripomore tudi k izgubi teže. Voda na prazen želodec lahko pospeši naš metabolizem za do kar 24%. Prav tako lahko, če spijete pred zajtrkom nekaj vode, potem pojeste tudi manj hrane. 

Vpliv na telo

Kozarec vode zjutraj ima veliko blagodejnih učinkov na različnih področjih v telesu:

  • Ledvice: Pitje vode pomaga ledvicam izločiti škodljive snovi iz telesa. Prav tako ustrezna hidracija lahko prepreči nastanek nekaterih ledvičnih težav, denimo ledvičnih kamnov
  • Srčno-žilni sistem: Ustrezen vnos tekočine omogoča normalno delovanje srčno-žilnemu sistemu. Prav tako lahko stabilizira krvni tlak.
  • Sklepi: Zadostno uživanje vode lahko ublaži bolečine v sklepih.

Zadostno pitje tekočine je pomembno skozi cel dan in dehidracija ima lahko na telo ogromno negativnih učinkov. Ker pa ponoči ne pijemo, je še toliko bolj pomembno, da zjutraj telesu ponudimo dovolj tekočine.

Veronika Sivka