Ananas in njegova čudežna pomoč pri izgubljanju kilogramov ter manjši napihnjenosti

Ananas in njegova čudežna pomoč pri izgubljanju kilogramov ter manjši napihnjenosti (foto: profimedia) profimedia
13. 4. 2021

Ananas je zelo sladek in sočen sadež, ki je popoln posladek, malica, lahko ga dodajamo smutijem, jogurtu in kašam. Poln vitaminov in mineralov je odličen vir energije, prav tako s svojo sestavo pomaga hitreje porabiti kakšen košček čokolade. 

Skodelica narezanega ananasa vsebuje okoli 335 kJ (80 kalorij), nobenih maščob in gram beljakovin, prav tako pa ima kar nekaj vitamina C, vitamina B, vlaknin in mangana. Vsebuje tudi 15 gramov sladkorja, kar je precej visok nivo, zaradi česar pride do dviga krvnega sladkorja.

profimedia

Prav zato morajo biti pri uživanju ananasa bolj previdni sladkorni bolniki. Sicer pa 100 gramov sadeža vsebuje približno 214 kJ (51 kalorij).

profimedia

Ta čudovit tropski sadež pa vsebuje tudi bromelain, prebavni encim, ki pomaga pri presnovi beljakovin in zmanjšuje napihnjenost. Bromelain dobimo le v svežem sadežu, saj ga toplotna obdelava uniči.

profimedia

In seveda ananas ima majhno energijsko vrednost in vsebuje veliko vode, zato nas bo hitro nasitil in obvaroval pred prenajedanjem. Vlaknine pa bodo pognale prebavo in kurjenje energije (kalorij), kar je seveda izvrstna novica za vse, ki bi radi izgubili kakšen kilogram.

Preberite še: Zdravi prigrizki, ki vas bodo nasitili med obroki ali 10 zdravilnih lastnosti medu