To se zgodi z vašim telesom, ko ves dan presedite

To se zgodi z vašim telesom, ko ves dan presedite (foto: Profimedia) Profimedia
11. 8. 2021

Poleg stresa, neuravnotežene prehrane in drugih nezdravih razvad je sedenje tisti dejavnik, ki zadnja leta najbolj načenja zdravje ljudi.

Sedenje kratek čas je dobrodošel počitek, če imate sicer aktiven življenjski stil. Sedenje ves dan pa je za zdravje novo kajenje – počasi, a zahrbtno človeka poriva v bolezen.

Pri CDC opozarjajo, da je posedanje povezano z nekaterimi neželenimi posledicami, ki jih ne moremo izničiti.

Torej, kaj natančno se lahko zgodi z vašim telesom, če ste ves dan priklenjeni pred računalniški in/ali televizijski zaslon?

Tu je 12 neželenih posledic, ki jih lahko povzroči celodnevno sedenje:

1.

Morda boste pridobili na teži. Zelo preprosto: če presedite ves dan, ne porabite energije, ki jo vnašate s hrano in pijačo. Zato boste morda opazili, da se številka na tehtnici počasi dviguje – toliko hitreje, če so vaše prehranjevalne navade slabe.

2.

Pojavile se bodo bolečine v ramenih, hrbtu in kolkih. Še posebej, če imate slabo telesno držo. Zaradi sedenje se skrajšajo/zakrčijo fleksorji kolka, slaba drža pa povzroči večji pritisk na diske, kar lahko privede do prezgodnje degeneracija – posledica je kronična bolečina.

Mimogrede: ali ste tudi pogosto utrujeni in imate glavobole (poleg bolečin v hrbtenici)? Preverite: To je lahko razlog za nenehno utrujenost, pogoste glavobole in bolečine v hrbtenici
3.

Lahko ima negativen vpliv na mentalno zdravje. Ste potrti? Čeprav se zdi ideja o poležavanju na kavču ves dan v družbi najljubše nanizanke tako privlačna, pa ima lahko to ravno obraten učinek in se bo zaradi tega potrtost poglobila.

4.

Morda se bo pojavila nespečnost. Stres ni edini razlog za nespečnost. Tudi posedanje pred ekranom ima lahko negativen vpliv.

5.

Lahko se poveča tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja. Gibanje krepi srce. Dejstvo. Raziskava pravi, da so za tiste, ki so naredili približno 4.000 korakov na dan, težave s srcem predstavljale veliko tveganje. Tisti, ki so naredili 8.000 korakov oz. prehodili približno 6 kilometrov na dan, pa se je tveganje za smrt zaradi kardiovaskularnih bolezni znižalo za 51 %!

6.

Lahko se pojavijo težave z zanositvijo. Sedenje povezujejo tudi z neplodnostjo. S težavo se lahko srečajo tako moški kot ženske, za moške se je tveganje celo podvojilo.

7.

Lahko se pojavijo težave s hemeroidi.

8.

Lahko se poveča tveganje za razvoj diabetesa.

9.

Če ste noseči, je tudi tveganje za razvoj nosečnostne sladkorne bolezni večja. Študija je pokazala, da lahko že dve uri sedenja na dan poviša tveganje.

10.

Lahko se poveča tveganje za smrt zaradi raka, kažejo študije. Najpogostejši: rak pljuč, maternice in debelega črevesa. Glede na raziskavo, objavljeno v publikaciji Journal of the American Medical Association, pa že 30 minut dodatnega gibanja na dan zniža tveganje.

11.

Izgubljanje mišične mase. Če mišic ne uporabljate, jih izgubljate. Raziskave so pokazale, da ljudje, ki pretežno sedijo, med 30. in 80. letom lahko izgubijo 30 do 40 odstotkov mišične mase in moči!

12.

Pojav krčnih žil. Pretirano sedeč način življenja in pomanjkanje telesne aktivnosti na sploh pomembno vplivajo na pojav krčnih žil oz. poslabšanje stanja. Še posebej, če imate gensko predispozicijo, ki je najmočnejši dejavnik.