Kako povečati dejavnik izgube kilogramov s tekom?

Kako povečati dejavnik izgube kilogramov s tekom? (foto: profimedia) profimedia
21. 3. 2021

Če ste v svoj proces hujšanja (poleg prehrane in drugih aktivnosti) dodali tudi tek, kar najbolje izkoristite njegovi dobri lastnosti - oblikovanje telesa in izguba kilogramov. Povemo vam, kako to storite. 

Tek je odlična aktivnost za izgubo kilogramov, če ga znate prilagoditi glede na potrebe. Tudi raziskava je pokazala, da pri teku uporabimo več mišic skupaj, zato porabimo tudi več kalorij, kot bi jih pri aktivnosti, ki vključuje le eno skupino mišic. Vendar ni vse tako preprosto. 

Če ste začetnik in prej niste pogosto tekli, boste na začetku kar hitro izgubili nekaj centimetrov v pasu in zmanjšali številko na tehtnici. Dokler se telo gibanja ne privadi in postanete fit, boste napredovali, potem pa bo hujšanje obstalo na točki. Telo bo potrebovalo manj energije za enak napor.  Kaj storiti? Očitno morate nekaj spremeniti pri treningih teka. 

Šokirati morate svoje telo - in to lahko naredite s tekom. Tečite hitreje, dlje in po drugi poti. 

Najbolj učinkovito za hujšanje bo, če naredite vse našteto. Predstavljajte si, da se pripravljate na maraton (ali pa to tudi zares počnite). Potrebovali boste tako hiter tek, kot umirjen tempo za dolgo razdaljo in raznoliko progo, saj lahko tečete v klanec ali po ravnem in po različnih podlagah. V treninge torej vključite dolg, počasen tek v zmernem tempu. Potrebujete tudi hiter tek na krajše razdalje in intervalen trening - med tekom izberite razdalje, ki jih boste pretekli zelo hitro, potem umirite tempo in kasneje spet pospešite. 

Vseeno pa teže ne boste morali izgubiti samo s tekom. Na urniku morate imeti raznolike treninge. Verjetno ste že slišali za HIIT oziroma visoko intenzivno vadbo. Z njo boste odlično šokirali telo, mišice pa bodo v pogonu še dolgo po treningu. Omislite si tudi vaje za moč in koordinacijo. Vse to vam bo koristilo pri teku, saj boste s pravilno tehniko, okrepljenim trupom in odprto držo lahko hitrejši in vzdržljivejši.

Ko v določeni vadbi postanete domači in se vam zdi, da se utrudite manj kot na začetku, jo spremenite in otežite - to vam bo pomagalo do kateregakoli cilja v športu, ki si ga zastavite. 

Pripravila: A. H.