Najbolj priljubljene tekaške poti v Ljubljani, ki so primerne tudi za začetnike

Najbolj priljubljene tekaške poti v Ljubljani, ki so primerne tudi za začetnike (foto: DDD) DDD
2. 4. 2021

Po službi ali šoli ni lepšega kot vreči torbo v kot, obuti superge in jo mahniti na sproščujoč tek. Če ste začetnik, se morda sprašujete, kam? Kje tečejo Ljubljančani, ki na leto naredijo zares neverjetno veliko kilometrov in se uvrščajo med najbolj tekaške prebivalce mest v Evropi?

Tivoli in Rožnik s Šišenskim hribom
DDD

Tivoli z Rožnikom je odličen rekreativni prostor za tekače, saj ga prepletajo številne tekaške poti, in če ne marate teka v klanec, lahko tečete tudi po bolj ali manj ravni stezi med živalskim vrtom in Mostecem ob Večni poti. V Tivoliju in Mostecu sta tudi trim stezi dolgi 2300 in 520 metrov s po 25 in 15 napravami, na katerih lahko utrjujete svojo moč.

Golovec
DDD
Urh

Če radi tečete bolj na samem, je Golovec za razliko od Rožnika veliko boljša izbira. No čeprav je med karanteno tudi Golovec postal zelo obljuden. Na Golovec se lahko vzpnete iz več smeri: Moste, Rudnik in Center. Po hribu poteka Pot ob žici, tek pa lahko z Golovca nadaljujete proti Orlam in še dlje do svetega Urha.

Pot ob žici
DDD

Pot ob žici je 32,5 km dolga pot okrog Ljubljane. Speljana je po trasi bodeče žice, ki je med 2. svetovno vojno omejevala mesto. Največ tekačev na PST boste srečali v Murglah, med naseljem BS3 in Savskim naseljem ter med Koseškim Bajerjem in cesto na Vrhovce.  Med potjo okoli Ljubljane je postavljenih več tako imenovanih trim otokov, kjer lahko telovadite in naredite vaje za moč.

Ob Savi med Ježico in Sneberjam
DDD

Že nekaj let urejena brežina reke Save vsako leto privablja več sprehajalcev, kolesarjev in seveda tudi tekačev. Ob poti so urejeni trije trim otoki, kjer lahko vadite in delate vaje za moč.

Kleče med ljubljansko severno obvoznico in cesto za v Kleče

Prostrana polja s številnimi potmi med Bratovževo ploščadjo in industrijsko cono Šiška so "poligon" za sprehajanje in tek za številne okoliške meščane. Gneče običajno ni!

Barje
DDD

Tudi po ljubljanskem Barju, predvsem v bližini mesta (Vič in Rudnik), lahko srečate veliko tekačev, še več pa boste srečali kolesarjev, saj se lahko po Barju zapeljete do Vrhnike, Borovnice, Podpeči ali Iga. 

Preberite še: Vam je tek zoprn, sovražite sopihanje? Naj vas naučimo pravilno dihati med tekom ali Kako prvič preteči 10 kilometrov