Nasveti, ki bi si jih morali zapomniti vsi tekači

Nasveti, ki bi si jih morali zapomniti vsi tekači (foto: profimedia) profimedia
20. 3. 2021

Če tečete redno, potem se zagotovo držite vsaj nekaterih od naštetih. 

Čeprav tek izgleda precej lahka aktivnost, takšna, ki jo lahko opravlja vsak in zato ne potrebuje posebne strokovne pomoči, velja upoštevati nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali do dobrega športnega nastopa. Zagotovo imejte v mislih naslednje: 

Kombinirajte

Začenjamo z napako, ki jo tekači pogosto naredijo: treningi so si med seboj zelo podobni, ničesar ne spreminjajo in ne kombinirajo različnih stvari. Na takšen način boste obstali na točki, s katere se ne boste premaknili. 

Optimalno je, da kombinirate več različnih treningov teka in vaje za moč. En dan na primer posvetite teku na kratke proge in šprintom, čez vikend se odpravite na daljši tek, vmes trenirajte intervale. Vsaj enkrat tedensko pa ne pozabite še na vaje za moč. 

Manjši obroki, beljakovine in dobre maščobe

Tako kot je pomembno, da v dnevu jeste zajtrk, kosilo in večerjo, morate vmes narediti prostor za manjše obroke. Običajno pridejo na vrsti v času malice in takrat je zelo pomembno, da se ne založite s sladkorjem, ampak jeste živila, s katerimi boste ohranili energijo skozi cel dan in preprečili naraščanje ter padanje sladkorja v krvi. 

Dobre maščobe in beljakovine bodo pomagale pri boljšem treningu, česar se še posebej zavedajo tekači na daljše proge. Še vedno pa boste imeli dovolj prostora za hranljiv obrok po vadbi. 

Počitek je del treninga

Počitek vas ne zavira, ampak pomaga napredovati. Ne jemljite ga kot čas, ki bi ga lahko porabili za tek, ampak kot priložnost, da se telo odpočije in nabere nove energije. Če se boste prikrajšali za počitek in morebitnih poškodb ne boste zdravili sproti, se bodo kmalu pojavile hujše zdravstvene težave, ki vas bodo v postelji zadržale dlje časa. Prav tako ne pretiravajte z napornimi treningi, saj prost dan po celem tednu ne bo dovolj, da se spočijete za nazaj, ko bi se zares morali. Ohranite zmernost. 

Občasno tecite za sprostitev

Ko boste začeli napredovati, vas bodo številke na pametnih telefonih, urah in aplikacijah prevzele, saj bo čas teka vedno krajši, srčni utrip boljši, razdalja daljša … Ne izgubite stika z realnostjo in občasno še vedno tecite samo za zabavo in rekreacijo. Lahko na primer določite dan, ko se boste na tek odpravili samo zato, da sprostite misli, se odklopite od stresa in se spravite v boljšo voljo. Ni važno, koliko boste pretekli, kako hitri boste in nič ni narobe, če vmes hodite. Takrat je važno le, da se sprostite. 

Preverite tudi: