Tehtnica je SLAB pripomoček pri hujšanju - raje upoštevajte TO

Tehtnica je SLAB pripomoček pri hujšanju - raje upoštevajte TO (foto: Profimedia) Profimedia
21. 6. 2021

Tehtnica ne pokaže realnega napredka pri hujšanju, lahko pa ima nasproten vpliv - uniči samozavest in vas potisne v obup. 

Redno telovadite in se gibate tudi v prostem času, uredili ste prehrano in se znebili stresa ... Pa tehtnica še vedno ne pokaže napredka pri hujšanju. Zdi se,  kot da ste obtičali in da je vse delo zaman. Nikakor! Vzeli ste le napačno orodje za merjenje. 

Čeprav se ne zdi tako, lahko izgubite centimetre v pasu, stegnih, rokah, ne da bi se to poznalo na tehtnici. In te vidni znaki spreminjanja telesa so veliko bolj zanesljivi, poleg tega vam dajo nov zagon. 

Tehtnica ni pokazatelj maščob, ampak meri celotno težo telesa - torej tudi tekočine, mišice, kosti, maščobo, organe ...

Poglejmo si primer: kilogram mišic in kilogram maščobe tehta enako: 1 kg. Razlika je v tem, da mišice zavzamejo manj prostora kot maščoba, zato boste opazili, da se vam hlače bolje prilegajo, številke pa bodo obstale na mestu. V nekaterih primerih lahko celo pridobite na teži, medtem ko izgubljate centimetre. 

Kaj pri hujšanju zares šteje? 

Vse je odvisno od tega, kako vaš celostni pristop k hujšanju vpliva na telo. Nekaj časa se boste lovili, vključevali in izključevali dejavnike, prilagajali navade ... Ko pa najdete rutino, ki vam odgovarja, boste končno začutili, da ste na pravi poti, kar se bo odražalo na telesu. 

Če želite maščobo meriti natančneje, ne le po širših oblačilih, trenerja poprosite, naj vam jo izmeri (nekateri fitnesi ponujajo to opcijo, prav tako zdravniški pregledi). V tem primeru je dobro voditi dnevnik in se meriti vsak mesec, oziroma kakor se dogovorite s trenerjem. 

Najpomembnejše merilo pa je vaše počutje. Kako se počutite? Ste veseli, polni energije, motivirani zaradi vidnih sprememb? Potem očitno nekaj delate pravilno, še posebej če ste vzljubili takšen (zdrav) življenjski slog.