6 načinov, kako lahko izurite možgane, da bodo pri hujšanju sodelovali z vami

6 načinov, kako lahko izurite možgane, da bodo pri hujšanju sodelovali z vami (foto: profimedia) profimedia
20. 1. 2021

Vsi, ki se mučite z odvečnimi kilogrami, se boste ob tem naslovu zagotovo razburili. Če je v resnici tako preprosto, zakaj potem ne morete doseči svoje idealne teže? 

Zdi se vam, da se ves čas odrekate in sledite programu, kilogrami pa kar tičijo na vašem telesu. A morda ste pozabili prav na tisto najbolj pomembno - na vaše možgane!

Tako je, možgani so organ, ki je odgovoren za sprejemanje 35.000 zavestnih odločitev na dan, vključno z vsakim grižljajem in treningom. Če vaši možgani ne sodelujejo s telesom, potem boste težko napredovali. Dobra novica? Obstaja nekaj načinov, kako lahko svoje možgane naučite sodelovati s telesom.

           1. Pozabite na tehtnico

Številka na tehtnici vas lahko samo spravi v slabo voljo in odvrne od vašega zdravega načrta. Vsekakor se ne tehtajte dnevno, morda je najbolje enkrat na teden ali enkrat na 14 dni, lahko tudi na mesec. Možgani morajo misliti, da vam gre dobro, da ne bodo utehe iskali v hitri prehrani in v skrivanju pod toplo idejo. Zelo pomembno je, da o sebi in svojem hujšanju razmišljajte pozitivno.

profimedia
           2. Spremenite svoje mnenje


Celo svoje življenje ste oblikovali neko mnenje o hrani. Starši so vas silili, da pojeste vse kar je na krožniku. Morda je bila mama ves čas na dieti in oče pretežak. Vsi prijatelji tarnajo, kako se jim ne ljubi telovaditi.

Zdaj je čas, da si v glavi naredite red in oblikujete mnenje, da sta zdrava prehrana in gibanje dobra za vas in vaše zdravje. Hrana naj bo prijatelj, naj vas napolni z energijo in ne vaš sovražnik, ki zgolj dodaja obloge vaši zadnjici in trebuhu. Tudi gibanje hitro postane nekaj prijetnega, ne samo trpljenje.

profimedia
          3. Privoščite si svetovalca
 

Če imate resne težave s prehrano in s svojimi čustvi, potem je zares pametno, da poiščete dobrega terapevta, ki vam bo pomagal predelati določene stvari. S pomočjo strokovnjaka se boste lažje otresli tudi odvečnih kilogramov, ki so zelo velikokrat prav posledica čustvenih vrtincev iz preteklosti. V teh časih je veliko terapij na voljo po telefonu in preko spleta. Vzemite si čas in najdite pravo pomoč zase.

           4. Ne pozabite na svoje dosežke


 Ste slabe volje, ker imate naporen dan in niste nič migali? Nikar! Bodite ponosni, da pazite na prehrano, da ste v svojem življenju naredili spremembe. Pazite, da dovolj spite! Bodite ponosni nase, pa čeprav samo za majhne korake.

profimedia
             5. Osredotočite se na počutje

Nikar se preveč ne obremenjujte s kilogrami, raje se osredotočite na vaše počutje. Če boste bolj zdravo jedli in se redno gibali, se boste prej ali slej začeli dobro počutiti. Vaši možgani bodo veliko lažje vztrajali na pravi poti, če bodo videli, da se po gibanju, izbrani hrani in zdravemu spancu počutijo bolje.

profimedia
             6. Trenirajte nove vzorce obnašanja
 

Vaši možgani so navajeni določene rutine, zato jih morate z rednim treningom naučiti novih vzorcev vašega obnašanja. Če želite vstajati in telovaditi zjutraj, jih počasi navadite. Ko bodo enkrat osvojili novo rutino, bo vse lažje, saj bodo imeli v spominu, kako je to lahko prijetno.

Ko boste nekaj časa ponavljali nove, bolj zdrave vzorce, bo vse skupaj postalo tako lahkotno, kot da že od nekdaj živite tako zdravo in športno.