7 razlogov, zakaj se začnite zbujati ob 5. uri zjutraj in uporabljati formulo 20/20/20 kot avtor uspešnice Menih, ki je prodal svojega ferrarija

7 razlogov, zakaj se začnite zbujati ob 5. uri zjutraj in uporabljati formulo 20/20/20 kot avtor uspešnice Menih, ki je prodal svojega ferrarija (foto: Photo by Sage Friedman on Unsplash) Photo by Sage Friedman on Unsplash
29. 8. 2020

Morda je september mesec, ko lahko začnete čisto počasi spreminjati svoje življenje in začeti misliti tudi nase.

Poskusite začeti vstajati ob 5. uri zjutraj, tako boste imeli več časa zase, za branje, za pripravo na dan in predvsem boste dan začeli bolj umirjeno.

Prezgodaj? Potem se začnite zbujati vsaj pol ure prej kot običajno, že to bo velika sprememba.

1. Več časa zase
Photo by King Cichewicz on Unsplash

Večina ljudi je zjutraj sitnih in imajo praktično vsako jutranjo potezo v naprej premišljeno, da ne zamudijo v službo. Ne dajo si časa, da bi se povezali s seboj in zbrali svoje misli. Tako zjutraj nikakor ne najdejo svoje prave moči.

Če se boste zbudili zgodaj zjutraj, se boste lahko umirili, našli svoj smisel, v dan boste šli mirni, zbrani, za seboj pa boste imeli že nekaj prijetnih stvari. Naredite tibetanske vaje, ki so pravi vrelec mladosti - v nekaj dneh boste drug človek, zadovoljni sami s seboj in s svojim poslanstvom.

2. Mir

Zjutraj ima človek končno čas zase. Spočit človek lahko zjutraj bere in uživa v popolnem miru. To v resnici ni tako težko, a vam bo močno spremenilo življenje. Lahko greste tudi na sprehod in poslušate zanimive podcaste. Preden greste na sprehod, pa si vzemite še 10 minut za meditacijo in ureditev svojih misli. Zjutraj si vzemite čas za učenje, presenečeni boste, kako boste napredovali in kako zadovoljni boste sami s seboj. 

3. Po jutru se dan pozna
Photo by Danielle Macinnes on Unsplash

Če boste že zjutraj na vrhu in se boste počutili odlično, potem bo odličen ves dan. Pozitivno jutro bo naredilo pozitiven dan. Včasih se preveč prepustimo drugim in dovolimo, da nam uničijo dan, teden, mesec ... Vzemite življenje v svoje roke, vstanite ob petih in delajte tisto, kar vas osrečuje.

4. Prijaznejši do sebe in okolice

Z novim ritmom življenja boste imeli vse bolj pod nadzorom, delali boste stvari, ki vas bodo osrečevale, in tako boste prijaznejši tudi do drugih. Napredovali boste in v pravo smer boste vlekli tudi vse okoli sebe.

5. Zadovoljni sami s seboj

Samozavest je stranski produkt pozitivnega delovanja in zgodnje vstajanje, aktivna jutra, telovadba, meditacija - vse to prinaša samozavest in zadovoljstvo. Bolj ko boste samozavestni, bolje boste vedeli, kaj bi radi v življenju. Živeli boste zavestno in se ne boste več prepuščali toku. Tudi velike odločitve boste sprejemali veliko lažje, saj boste samozavestni in boste vedeli, kaj si želite v življenju.

Photo by Emma Simspon on Unsplash
6. Bolj boste motivirani

Ko ima človek nenadoma več časa, več energije, več samozavesti, potem motivacija za nove stvari ni več problem. Bolj ko boste imeli jasne cilje, kaj si želite, večja bo vaša motivacija, da jih uresničite.

7. Boljši spanec

Če boste zgodaj vstajali in aktivno preživeli dan, boste tudi bolje spali. Zvečer se izogibajte sladkorju, kavi ter brskanju po internetu. Počasi se z branjem ali meditacijo zapeljite v spanec.

profimedia

Poznate formulo 20/20/20, ki jo je v svoji knjigi opisal Robin Sharma, avtor uspešnice Menih, ki je prodal svojega ferrarija? Sharma je s to formulo opisal, kako porabi prvo uro v dnevu:

  • Prvih dvajset minut (od 5. ure do 5.20) je namenjenih telovadbi (športu), ker se tedaj kopičijo tudi vsebnosti serotonina in dopamina, ki optimizirata kognicijo in energijo, zato se ljudje počutijo budne in zbrane.

  • Naslednjih dvajset minut je namenjenih refleksiji – s pisanjem dnevnika ali z načrtovanjem najpomembnejših stvari za tisti dan – lahko tudi z meditacijo ali jogo ali zgolj poslušanjem glasbe, sedenjem v tišini.

  • Zadnjih dvajset minut je namenjenih osebni rasti. Športniki, znane osebnosti, direktorji, milijarderji, ki se tega držijo, so srečnejši, bolj zdravi, agilnejši, produktivnejši, ustvarjalnejši ….

Preberite še: 8 življenjskih naukov, ki se jih morate naučiti, če ste pred kratkim dopolnili 40 let ali Kaj je zares pomembno v življenju in kaj ni