6 preprostih korakov meditacije za začetnike

6 preprostih korakov meditacije za začetnike (foto: unsplash) unsplash
11. 8. 2020

Meditiramo lahko tudi z odprtimi očmi, kratek čas in pravzaprav kjerkoli. Ste to vedeli? Preizkusite 6 lahkih korakov meditacije, ki jo boste hoteli izvajati večkrat.

Verjetno ni potrebna posebna razlaga, zakaj je dobro meditirati. Meditacija je namreč ena najboljših tehnik sproščanja in čiščenje dnevnega stresa. Tako nam pomaga, da umirimo svoj brbotajoči um ter živimo bolj zdravo in srečno življenje. Tehnik je več, vsem pa je skupno, da se v tem času umirimo, tako fizično kot psihično, se povežemo s seboj in vsem kar je, ter dopustimo, da življenjska energija svobodno teče skozi nas, nas ureja, zdravi in napaja.

Če še nikoli niste meditirali, sledite naslednjim korakom, ki vas na preprost način popeljejo v meditacijo:

1. Prostor za meditiranje

Tako kot možgani s posteljo povezujejo čas za spanje (če postelje ne izkoriščate tudi za gledanje televizije, malico, učenje in službene stvari), bo poseben prostor za meditacijo asociacija za umiritev. 

Izberite kotiček, kjer se boste počutili varno, ne boste vsem na očeh in si ga lahko priredite po svojem okusu. Opremite ga s pozitivnimi citati, fotografijami in predmeti, ki vam pomenijo veliko in na katere imate lepe spomine. 

2. Udobno se namestite

Najdite udobno blazino ali stol, lahko tudi podlago za jogo. Pomembno je, da boste sedeli v položaju, ki vam bo udoben, tudi če imate noge stegnjene ali rahlo pokrčene. Ne križajte jih v prisiljene položaje, v katerih ne morate niti dihati, kaj šele meditirati. 

Hkrati pazite, da hrbtenica ne bo preveč oblazinjena, saj v preveč udobnem položaju lahko zaspite. 

unsplash
3. Sprostite dihanje

Dihanju se nikoli ne posvečamo, to je nekaj, kar počnemo avtomatsko. Tokrat pa se osredotočite točno na ta proces. Opazujte, kako občasno naredite daljše vdihe. Prepustite se naravnemu toku dihanja in bodite nekaj časa osredotočeni samo na to. 

4. Meditirajte z odprtimi očmi

Tako je, oči boste imeli odprte. Z zaprtimi očmi postanemo pozornejši na zvoke okrog nas, ki motijo osredotočenost na dihanje in nas same. 

Ker boste imeli oči odprte, se boste zavedali, kaj se dogaja okrog vas, hkrati pa se boste lahko sprostili. Najdite točko, kamor boste usmerili pogled, da oči ne bodo begale naokrog. 

Ko boste z meditacijo že dobro seznanjeni, jo boste lahko izvajali kjerkoli, tudi v hrupnem okolju ali, ko bodo otroci tekali okrog vas …

5. Pozitivno mišljenje

Navzven kažemo telo in smo zato stalno v stanju, ko ga želimo izboljšati in skriti svoje pomanjkljivosti. Med meditacijo pa je pomembno, kaj se dogaja v notranjosti. 

Osredotočite se na pozitivne lastnosti, na tisto, kar vas naredi takšne, kot ste. Kaj vas osrečuje, kaj imate radi, ob čem se sprostite? Opazujte, kako negativne misli zapuščajo um in delajo prostor pozitivnim. Počasi boste o sebi dobivali lepšo podobo in se v svoji koži začeli počutiti zares dobro. 

6. Ostanite v tem stanju nekaj časa

Za začetek je dovolj že na primer 5 minut meditacije, ko sedite pri miru, zrete v eno točko, se osredotočate na dihanje in pozitivne misli. Skušajte to stanje zadržati vsaj nekaj časa. 

Ko boste imeli dovolj, se ponovno osredotočite na okolico.

Tako, ravnokar ste meditirali! Ni zelo težko, kajne?