Če vas muči napihnjenost, morda počnete katero od teh napak

Če vas muči napihnjenost, morda počnete katero od teh napak (foto: profimedia) profimedia
26. 7. 2018

Nenehna in nepojasnjena napihnjenost je lahko posledica nekaterih napak, ki se jih sploh ne zavedamo. Preverite, ali počnete kaj od naslednjega. 

Uživanje napačne prehrane

Sami svoje telo najbolje poznate. Določena prehrana povzroča napihnjenost, denimo mlečni izdelki, mastna hrana, gluten, soja, jajca, meso, česen in fižol. Prav tako ste lahko napihnjeni tudi od prekomerne količine soli in vlaknin.

Prehitro uživanje hrane

Upočasnite! Če boste med obroki hlastali, boste s tem kar na dva načina povzročili napihnjenost. Pogoltnili boste več zraka, hkrati pa vaši možgani ne bodo ugotovili, da ste siti, zato se boste prenajedli. Če bi radi upočasnili, ne jejte pred ekranom, med grižljaji odložite vilico, po polovici zaužitega obroka pa se ustavite in si privoščite petminutni odmor. 

Prenajedanje

Naj gre za pico ali zdravo hrano, denimo zelenjavo – če ste se nažirali tudi potem, ko ste bili že siti, je lahko to glavni vzrok za napihnjenost, ki lahko traja tudi pol dneva ali dlje. Zato se vsakega obroka lotite preudarno in jejte, dokler ne boste siti, hkrati pa se vam ne bo zdelo, da ste zaužili preveč.

Premalo vlaknin

Če ste napihnjeni, vas mučijo vetrovi in se ne morete spomniti, kdaj ste nazadnje obiskali stranišče, razmislite o tem, koliko vlaknin ste zaužili. Odlične so za malico, saj nasitijo in preženejo željo po prigrizkih, pazite pa, da jih ne boste zaužili preveč, ker lahko povzročajo napihnjenost. Da boste zaužili priporočeno dnevno količino, vlaknine uživajte ob vsakem obroku: lahko jih zaužijete v obliki zelenjave, sadja, oreščkov in semen oziroma polnozrnatih izdelkov.

Pitje premajhnih količin vode

Če dnevno ne pijete dovolj vode, ste morda zato napihnjeni. Govorimo o navadni vodi, ker lahko sladkana limonada, gazirane pijače, športni napitki in sladkani čaj povzročajo napihnjenost.

Če boste takoj, ko se boste zbudili, popili velik kozarec vode, boste s tem prebudili telo in prebavni sistem kar bo preprečilo napihnjenost. Čez pa imejte steklenico z vodo vedno na dosegu roke. 

Preveč stresa 

Stres lahko res pokvari vašo prebavo – oziroma mikrobiome, če smo natančni – kar v preostanku telesa sproži domino učinek, pri čemer je napihnjenost samo eden izmed znakov. Zato se poskusite sprostiti in umiriti, denimo s tem, da si odredite čas samo zase, telovadite, se odpravite na sprehod, meditirate, izvajate jogo, preberete zabavno knjigo ali pa se posvetite svojemu ljubljenčku oziroma boljši polovici.

Premalo fizične aktivnosti

Dnevna fizična aktivnost lahko preprečuje zaprtost, ki povzroča neprijetno napihnjenost, zato telovadite vsaj 20 minut na dan, pa čeprav to pomeni samo sprehod ali pa telovadbo doma.

Pitje alkohola 

Alkohol je še eden izmed razlogov za napihnjenost, ker povzroča dehidracijo, kar pa lahko vodi v zadrževanje vode. Sladkor v vinu in mešanih pijačah, pa tudi gluten v pivu, prav tako lahko povzročita prebavne težave. Zato se raje držite ene alkoholne pijače na dan (ali manj), nato pa spijte velik kozarec vode.