Veste, kaj bi morali narediti vedno, preden zavržete dišečo svečo?

18. 5. 2024
Deli
Veste, kaj bi morali narediti vedno, preden zavržete dišečo svečo? (foto: Profimedia)
Profimedia

Imate doma lepo zbirko dišečih sveč? Verjetno ste do sedaj počeli eno napako, preden ste jo vrgli v smeti, ko je dogorela. 

Nič ni lepšega, kot v čistem stanovanju za piko na i prižgati dišečo svečo, ki pričara vonj po svežem, domačnosti ali romantiko, če načrtujete večer s partnerjem. In če ste eden tistih, ki v svojo zbirko vedno rad doda kakšen nov vonj (priznajmo si, nikoli ni dovolj), potem morate vedeti, kaj je potrebno narediti, preden zavržete izgorelo svečo. 

Ne spreglejte:

Najprej kratko opozorilo: 

  • Dišeče sveče lahko v zaprtem prostoru povzročijo glavobole ali alergije pri ljudeh, ki so občutljivi na določene vonje. Zanje je uporaba odsvetovana. 
  • Drži, da se pri izgorevanju dišečih sveč sproščajo kemikalije, ki so lahko nevarne zdravju, vendar v premajhnih količinah, da bi lahko naredile dejansko škodo. Po uporabi vseeno vedno prezračite prostor. 
  • Če vas skrbijo kemikalije v sveči, izbirajte sveče iz naravnega voska, ali jih uporabljajte manj kot štiri ure skupaj. 

Kaj bi morali narediti, preden zavržete dišečo svečo?

Ko zavržete svečo, v kateri smetnjak jo postavite? Ali vedno izgori celoten vosek? Verjetno ne, tudi če sveča gori lepo in postopoma. Žal sveče ne morete reciklirati, če z nje ne odstranite vsega voska. In če do sedaj tega niste počeli, bi morali začeti, saj z recikliranjem pomagate naš planet ohranjati lepši. Še več, določene embalaže sveč lahko ponovno uporabite in si s tem zagotovite nov dodatek, ki bo polepšal dom ter proizvedete manj odpadkov. 

Poglejmo, kako lahko odstranite vosek, ki ostane v embalaži sveče: 

Poskusite s hladilnikom

Pri prvi metodi boste potrebovali hladilnik. Primerna je za sveče z večjo odprtino na embalaži in z mehkejšim voskom. Svečo pustite v zamrzovalniku najmanj eno uro, najbolje pa kar čez noč. 

Najprej odstranite vosek z žlico ali drugim orodjem, kolikor lahko. Potem svečo dajte v zamrzovalnik in kasneje s sveče odstranite preostanek voska. Moral bi skoraj zdrsniti iz embalaže brez posebnega napora. Najlažje bo, če uporabite nož za mazanje masla in z njim stresete ven zadnje ostanke. Na koncu uporabite čistilni alkohol in papirnate brisače, da dokončno očistite embalažo, potem pa potopite v toplo vodo in dodajte milo, če bo potrebno odstraniti še stenj. 

Morda boste na koncu dobili idejo, kako ponovno uporabiti sedaj čisto embalažo. Lahko vanjo posadite rastlino ali izdelate posodico za nakit?

Topla voda

Vas zamrzovalnik ni prepričal, ali pa je preveč poln? Potem tako kot pri prvi metodi najprej z žlico odstranite vosek, kolikor se da. Potem svečo položite na brisačo in vanjo počasi vlivajte vrelo vodo. Vosek se bo dvignil na vrh, vi pa ga poberite z žlico. Preostalo vodo precedite, da odstranite še najmanjše delce voska. Pustite, da se kozarec ohladi, potem ga obrišite še z vlažno namiljeno krpo in odstranite zadnje ostanke. Ko je embalaža očiščena, je pripravljena na ponovno uporabo. 

Embalaža vam lahko služi tudi v kuhinji, če jo operete v pomivalnem stroju. Vanjo shranite kuhinjske pripomočke ali jo uporabite za pripravo zajtrka - ovsenih kosmičev, ki jih čez noč namočite v mleku ali jogurtu in pustite v hladilniku do jutra, da se omehčajo. Ali pa kupite sestavine za izdelavo sveče in ustvarite takšno po svojem okusu ter z njo presenetite bližnje. 

Novo na Metroplay: "Ni zdravega telesa brez zdravih ust" | dr. Urška Šavli