Kako preprosto! S temi navadami boste v svoje dneve vnesli več energije

24. 5. 2024
Deli
Kako preprosto! S temi navadami boste v svoje dneve vnesli več energije (foto: Profimedia)
Profimedia

Potrebujete osvežitev svojih dni in se vam zdi, da vam primanjkuje energije? Potem potrebujete naslednje navade. 

Ali jutranja kava ne zdrži več do popoldneva in se vam zdi, da čez dan nimate prave energije? Ste izgubili svoj navdih in včasih ne vidite smisla v tem, kar počnete? Če potrebujete osvežitev, imamo za vas nekaj odličnih trikov!

Osvežite svoj dan in ga napolnite z energijo!

Kadar boste čutili, da potrebujete več energije in vam kava ne pomaga, poskusite v dan vnesti navade, ki vam pomagajo zaživeti: 

Vizualizirajte prihodnost

Ko boste imeli nekaj prostih minut, dovolite svojemu umu odtavati. To lahko naredite npr. ko se z avtobusom ali vlakom vozite z dela. Ne postavljajte si ovir, ne mislite na to, kaj je realno, koliko denarja imate, kakšne odločitve ste sprejeli. Zamislite si prihodnost, kakršne si želite in imejte odprt um. Dovolite si sanjati o vsem, kar vam pade na pamet. Morda si predstavljate, da opravljate drug poklic, ki bi vas resnično veselil. Ali da ne živite v mestu, pač pa na podeželju. Morda imate svojo družino, ali živite svoje življenje z veliko potovanji. 

Dovolite si, da vaše sanjarjenje prinese nekaj optimizma, vznemirjenja in pravega namena v dneve. Pa kaj potem, če vsega ne boste uresničili? Pomembno je zavedanje, da lahko dosežete spremembe in cilje ter vas to navdušuje. 

Preverite še: 

Preberite nekaj strani za eno idejo

Voditelji večjih svetovnih organizacij naj bi veliko brali. V tednu naj bi prebrali več deset knjig in v njih dobili tudi ideje za izboljšanje, napredovanje, nove projekte, izpopolnjevanje sebe. A ne naložite si tako velikega cilja. Zadajte pa si, da boste prebrali nekaj strani za eno samo idejo. Lahko berete knjige, revije ali karkoli drugega, kar vas zanima. Ko boste prišli do ideje, ki vas bo prevzela, boste to takoj vedeli. Če vztrajate pri navadi, se bo branje sčasoma podaljšalo, lažje se boste zbrali, umirili misli, spodbudili domišljijo, bogatili besedni zaklad ...

Lahko ustvarite zvezek za ideje in vanj zapišete vse navdihe, ki jih dobite iz prebranih besedil. Morda vam pridejo prav pri delu, hobijih, v grajenju odnosov ...

5 stvari, ki vas navdušujejo

Da bi bili vsak dan deležni optimizma, ki vas žene naprej, morate začetno redno delati na tem. Težko je ostati optimističen, ko se čez dan nakopiči toliko stresa, skrbi in nalog, ki jih morate narediti. Potem so tu še vsi nepredvidljivi dogodki, ki nam zamajejo tla pod nogami. Osredotočenost na stvari, ki vas krepijo in dajejo smisel vašemu življenju, zahtevajo nenehen trud. Če boste uspeli svoje misli vedno znova preusmerjati k uspehu, se ne bodo porazgubile po "temnejših" dogodkih, ne bo jih prevzel stres. S tem boste preprečili mračno razmišljanje in izgubljanje smisla. 

Zato dnevno izvajajte naslednjo vajo: zjutraj ali zvečer na list papirja ali v telefon zapišite 5 stvari, ki vas v tistem trenutku ali obdobju navdušujejo. Opomnite se, kakšen je vaš smisel, zakaj se trudite, kam usmerjate svoje misli. 

Uživajte v gibanju

Sliši se smešno, vendar lahko vaše razpoloženje vsaj kratkoročno popravijo gibi, ob katerih se počutite močne, zapeljive ali kakorkoli posebne. O tem obstajajo celo raziskave. Športnikom npr. pomaga, da dvignejo roke in pokažejo, kako močni so, ali se trkajo po prsih. Če ne čutite, da bi počeli kaj takšnega, prižgite svojo najljubšo pesem in zaplešite. Ali naredite nekaj sklec, počepov ali druge vaje - tudi to bo imelo pozitiven učinek. Ugotovite, kakšno gibanje v vas sproži dobro voljo, po čem se dobro počutite in v čem uživate. Naj bo to pogosto na urniku!

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič