Kitajci to vsako jutro spijejo na tešče: verjamemo, da jim ta preprosta navada pomaga k boljšemu zdravju in dolgoživosti

4. 7. 2024
Deli
Pitje tople vode na tešče in pred vsakim obrokom, pospeši metabolizem. (foto: Profimedia)
Profimedia

Na zdravje in dolgo življenje vplivajo številni dejavniki, med katerimi so tudi življenjski slog, prehrana, telesna aktivnost in harmonični odnosi. 

Svoje doprinesejo tudi naravno okolje, čist zrak in kakovost vode, ki jo pijemo. Ravno slednja ima za Kitajce poseben pomen, saj predstavlja ključno komponento v obredu s katerim pričenjajo dan.  

Ne spreglejte:

Kako je videti ritual, s katerim Kitajci pričnejo dan? 

Jutranji ritual na katerega prisegajo Kitajci je povsem preprost, toda zelo koristen. Vsako jutro namreč na prazen želodec popijejo kozarec vode, pri čemer je poglavitno, da jo najprej skuhajo in šele nato toplo popijejo. 

Kitajci stavijo na tople napitke, saj menijo, da jim dajo energijo in hkrati vplivajo na življenjsko vitalnost in dolgoživost. Prav tako pitje tople vode ob prebujanju spodbudi pravilno delovanje črevesja in ščiti pred virusi in bakterijami.  

Zdravstvenih koristi, ki jih ima topla voda na tešče pa niso le ljudske modrosti, ki se prenašajo skozi rodove, temveč jih potrjujejo tudi sodobne raziskave. V raziskavi iz leta 2003 je bilo dokazano, da pitje tople vode na tešče in pred vsakim obrokom pospeši metabolizem za 30-40 odstotkov in pospeši proces izločanja toksinov iz telesa. To ni koristno le za zdrav metabolizem, temveč tudi za pospešitev izgube odvečnih kilogramov.  

Če si privoščite kozarec tople vode po obroku, bo to spodbudilo izločanje prebavnih encimov.

Če si privoščite kozarec tople vode po obroku, bo to spodbudilo izločanje prebavnih encimov.

Profimedia

Številne druge koristi pitja tople vode na tešče  

Pitje tople vode poleg uravnavanja metabolizma daje tudi občutek sitosti, zaradi česar manj pogosto prihaja do poseganja po nezdravih prigrizkih. Če si privoščite kozarec tople vode po obroku, bo to spodbudilo izločanje prebavnih encimov in hkrati onemogočilo morebitne prebavne težave, kot sta zaprtje in napenjanje po obroku.  

Topla voda je koristna tudi v primeru prehlada ali okužb sinusov, saj podobno kot topel čaj izboljša prekrvavitev sluznic in olajša odstranjevanje sluzi ter izcedkov iz nosu. Podobno deluje pri kašlju, kjer prav tako redči sluz in lajša izkašljevanje.

Ne gre pozabiti na blagodejen vpliv tople vode, ki ga ima tudi na krvožilni sistem, saj izboljša prekrvavitev in pozitivno vpliva na visok krvni tlak. Poskusite s kozarcem tople vode, ko imate težave z napetostjo in stresom v življenju, saj spodbuja sprostitev telesa. Kozarec tople vode si lahko privoščite tudi zvečer pred spanjem, saj ta preprosta navada pripomore k izboljšanju kakovosti spanca. 

Vir: mondo.rs

Preberite še: