6 navad, s katerimi boste poleti ostali fit in obdržali lepo postavo (kljub sladoledu in koktejlom)

6 navad, s katerimi boste poleti ostali fit in obdržali lepo postavo (kljub sladoledu in koktejlom) (foto: profimedia) profimedia
14. 6. 2021

Ljudje, ki čez celo leto uspejo ohraniti enako fit postavo, imajo nekaj zdravih navad. In ne, nobena izmed njih ni striktna dieta. 

Da se ne bo celo poletje vrtelo okrog diet, raje posvojite nekaj zdravih navad, ki vam bodo skozi celo leto pomagale ohranjati lepo in predvsem zdravo postavo. Že počnete kaj od tega?

1. Veliko vode

S seboj vedno prenašajte steklenico (za večkratno uporabo, da boste mislili tudi na okolje), ki naj bo polna vode. Ko spijete do konca, jo takoj spet napolnite. Prvi kozarec vode si privoščite že zjutraj, čez dan pa ne čakajte, da se boste onesvestili od dehidracije, ampak naredite nekaj požirkov vsako uro. 

Zdravi ljudje v osnovi pijejo samo vodo, sokovi, koktejli in vse ostalo pa je občasen posladek.  

2. Vedno v gibanju

Ja, to je tista soseda, ki se naokrog vedno vozi s kolesom in je nikdar ne srečate v dvigalu, ker uporablja stopnice. Če želite ohraniti lepo postavo (na žalost) ne bo dovolj, da telovadite le dvakrat ali trikrat tedensko. Ob tem morate tudi čez dan ostati v gibanju. 

Zato čim več hodite peš, se vozite s kolesom, večkrat se odpravite na izlete in sprehode, plavajte, se igrajte z otroki ... 

3. Brez diet

Pravilno ste prebrali, fit ljudem ni mar za diete. Pravzaprav se jih niso nikoli držali. To ne pomeni, da ne pazijo pri prehrani, ampak da ne izgubljajo časa z dieto, ki jim bo dala nekaj tedensko veselje in potem spet prinesla dodatne kilograme. 

Prehrane se raje lotijo na drugačen način: 

  • prizadevajo si kuhati doma, restavracije so samo za posebne priložnosti

  • malico vedno prinesejo s seboj

  • privoščijo si zdrave sladice z malo ali nič sladkorja

  • pojejo veliko sadja in zelenjave

  • izogibajo se sladkim pijačam in alkoholu

  • še vedno si privoščijo tudi kaj nezdravega, a to predstavlja zelo majhen del njihove prehrane
4. Kava le tu in tam

Tudi število skodelic kave, ki jih spijete čez dan, vpliva na izgled vašega telesa. Preveč kofeina lahko povzroči težave s prebavo, poslabša anksioznost, poruši spalni cikel ... 

Če imate radi sladko kavo, poleg tega zaužijete veliko sladkorja, ne da bi pojedli kaj sladkega. Ne pravimo, da bi se kave morali znebiti, ampak omejite količino in se skušajte držati pravila, da zadnjo skodelico spijete do dvanajstih ali enih. 

5. Mentalno zdravje na prvem mestu

Ljudje, ki se ne borijo z odvečno težo, poskrbijo za dobro mentalno zdravje. Ne dovolijo, da se stres kopiči in jih pripelje do izgorelosti ter sili v nezdrave navade, kot je poseganje po sladkih prigrizkih. 

Seveda imajo kot vsi tudi oni slabe dneve, a se znajo pravilno odzvati. Prepoznajo, kaj najbolj potrebujejo in si to privoščijo. Včasih je to pogovor s prijateljem, drugič si želijo samote. Stres sprostijo s športom, druženjem z najdražjimi, dobro knjigo ... Znajo si vzeti čas zase. 

6. Trnuljčica

Iz zgodbe o Trnuljčici lahko posvojimo eno dobro navado: spanje. Ne bomo spali 100 let, dokler nas ne prebudi princ ali princesa, mislimo bolj na urejen spalni ritem. 

Koliko ur spite na noč in kdaj se odpravite v posteljo? Če vaš odgovor ni enoten za vse dni v tednu, vas čaka kar nekaj dela. Neprespani boste "zmedli" hormone v telesu, to pa bo v vas prebudilo željo po sladkem in drugi nezdravi hrani. Nadaljevanje že poznate ...

ali pa