Kako spanje (in vse, kar počnete pred tem) vpliva na vašo prebavo

Kako spanje (in vse, kar počnete pred tem) vpliva na vašo prebavo (foto: Profimedia) Profimedia
14. 6. 2021

Spanje je nadvse pomemben del človekovega življenja. Pomanjkanje spanja oz. naše (spalne) navade pa ne vplivajo le na raven energije in na naše razpoloženje, temveč tudi na prebavo.

Kaj imata skupnega spanje in zdrava prebava?

Veliko, pravijo strokovnjaki. To predvsem dobro vedo tisti, ki trpijo za kronično vnetno črevesno boleznijo in za gastroezofagealno refluksno boleznijo.

Pa tudi tisti, ki imajo le občasne težave s prebavljanjem ali z zgago. Neprijetno je in težko je zaspati. Na žalost se zaradi neprespane noči težave pogosto nadaljujejo v naslednji dan.

Želodčne težave in težave s prebavo torej vplivajo na spanje, a velja tudi obratno - spanje lahko vpliva na zdravje črevesja.

Dr. Kent Smith, strokovnjak za spanje, pravi, da spalne navade, ki vplivajo na naraven spalni ritem (zaradi česar je spanec moten ali zelo nekvaliteten), lahko negativno vplivajo na zdravje črevesja.

Na primer:

Če dlje časa ne spimo dovolj, se poruši ravnovesje dobrih bakterij v črevesnem mikrobiomu, kar ogrozi tudi imunski sistem, pravi dr. Smith. To pa pomeni, da smo veliko bolj dovzetni za različne bolezni, pojavijo se utrujenost in težave s spominom ter koncentracijo.

Profimedia

Če imate torej že dolgo težave s spanjem, ne odlašajte z iskanjem rešitve, tudi pogovor z zdravnikom ne bo odveč.

Ker se ne bo izboljšal le vaš spanec, s tem boste preprečili številne druge zdravstvene težave, tudi zelo resne.

Poglejmo nekaj primerov ...

Kako spanje in vse, kar počnete pred tem, vpliva na prebavo oz. zdravje črevesja

1. Večerja tik pred odhodom v posteljo utrudi prebavni sistem

Če se domov vračate pozno, imate verjetno navado pred spanjem še nekaj pojesti. Medtem ko lahek obrok ne bo imel večjega vpliva ali sploh nič, pa težek in obilen lahko pokvari vaš spanec.

Hrana z veliko maščobami, denimo, prebavni sistem močno utrudi, saj mora ta trdo delati, da hrano razgradi in vso energijo, ki ste jo zaužili, nato še shrani, pravi dr. Smith.

Pojavijo se lahko tudi želodčne težave ali težave z napihnjenostjo.

2. Podobno je z alkoholom, ki je razlog za vnetne procese

Če si ga kozarček ali pet privoščite pred spanjem, še posebej, če je to na prazen želodec, boste imeli težave.

Vse to se dogaja, ko po kozarčku končno tonete v spanec:

  • Delta vs. alfa. Istočasno delujeta delta in alfa valovanje. Prvo se pojavi pri globokem spancu, drugo nikoli med spanjem, temveč, ko se denimo sproščate z zaprtimi očmi in z globokim dihanjem. Takšna akivnost v možganih zavira obnovitveni spanec.
  • Alkohol kvari cirkadiani ritem. Ponoči se boste pogosto zbujali, saj alkohol vpliva na sproščanje kemikalij, ki vplivajo na zaspanost.
  • Zavira REM spanje. Zato vaš počitek ne bo kakovosten, zbudili se boste izčrpani.
  • Vpliva tudi na ritem dihanja. Ker se celo telo popolnoma sprosti, vključno z mišicami grla. Zaradi tega ste bolj nagnjeni k smrčanju in spalni apneji.

Seveda ne smemo pozabiti na vnetne procese v črevesju.

3. Neurejen urnik spanja meša sproščanje hormonov

Pomemben je zaradi notranje ure. Zato strokovnjaki priporočajo točen urnik - odhod v posteljo vedno ob isti uri, prav tako jutranje vstajanje, ne glede na to, kateri dan v tednu je.

Med urnikom in zdravjem prebave je močna povezava, pravi dr. Smith, zato bo uvedba spalne rutine zelo koristila – prebavi, imunskemu sistemu …

4. Neprimerno spalno okolje 

Dovolj je že tista majhna lučka, ki sveti z ekrana. Ali pa previsoka temperatura v prostoru.

Vedno poskrbite, da si boste ustvarili okolje, v katerem boste lahko trdno spali skozi celo noč – pomembno je za zdravje vašega črevesja.

Če se ne naspite dobro, bo telo iskalo drugačne načine, da napolni baterije – lahko se zgodi, da boste pogosteje posegali po sladkorju in kofeinu denimo. Preveč sladkorja pa, vemo, vodi do vnetij.

Thomas Kelley | Unsplash
5. Večerni posladek je še posebej problemtičen za tiste s kandido

Piškoti ali sladoled pred televizijo … Le kdo bi se lahko ubranil. No, sladkarije tik pred spanjem lahko kvarijo vaš spanec in povzročijo težave s prebavo.

Še posebej problematično je za ljudi, ki imajo kandido, saj se kvasovke hranijo s sladkorjem. Lahko se pojavijo težave z zgago, napihnjenostjo in seveda nespečnostjo.  

6. Če hodite v posteljo s telefonom, zavirate izločanje melatonina

Modra svetloba zavira izločanje melatonina, ki je pomemben pri uravnavanju cirkadianih ritmov.

To pa ni edina vloga tega, človeku lastnega hormona. Melatonin je pomemben za črevesno gibljivost.

Rezultat: zaprtje, sindrom bakterijske razrasti v črevesu, zgaga …

7. Če ste nočna ptica, to vpliva na črevesne bakterije

Čeprav sicer dovolj spite. Pomembno je namreč tudi to, kdaj spite – ta čas lahko naredi veliko razlike. Vpliva na bakterije in na naravni cirkadiani ritem telesa.

Ena od funkcij črevesnih bakterij je, da pomagajo pri absorpciji mikronutrientov in pri proizvajanju vitaminov, kot so vitamini B skupine in vitamin K.  Zaradi slabih spalnih navad lahko pride do njihovega pomanjkanja. 

Seveda se včasih temu tudi ne moremo izogniti – pridejo dnevi, ko ne bomo mogli zaspati, ko bo treba delati ponoči … In to je v redu. Dokler delate, kar je v vaši moči, da boste sicer skrbeli za svoje telo in za dovolj kakovostnega spanca.

Ste prepričani, da spite dovolj?

Viri: Association between digestive symptoms and sleep disturbance, www.sleepfoundation.org, Bustle