Obstajajo zaobljube, ki se jih splača zastaviti?

Obstajajo zaobljube, ki se jih splača zastaviti? (foto: profimedia) profimedia
25. 1. 2020

Splača v smislu, da se jih bomo držali in imeli od njih korist še dolgo časa, ne le do naslednjega leta. Mi smo jih izbrskali nekaj, s katerimi bi bilo vredno poskusiti. 

Ne pravimo, da od zaobljube o hujšanju ne boste imeli nič, ampak da je vsaka obljuba samemu sebi nesmiselna, če se jo odločite opravljati krajši čas in veste, da ne bo prinesla rezultatov na dolgi rok. Zato vas spodbujamo prav pri vsem, kar si zastavite, tudi pri oblikovanju postave in dolgoročnem zdravem življenju, ki ga boste razvili iz procesa hujšanja. 

Ker nikoli ni prepozno, da začnete početi kaj dobrega zase, je tukaj še nekaj navad, ki bi lahko postale zaobljube (za vedno): 

Več časa s hišnim ljubljenčkom

Če ga nimate, a si ga že lep čas želite omisliti, bo zdaj pravi čas. Tisti, ki doma nimate živali, pa lahko dobre učinke čohljanja kosmatinca dobite tudi od prijateljevih ljubljenčkov. 

Zakaj bi morali več časa preživeti v družbi živali?

  • Kosmatinec vas bo motiviral, da se odpravite na sprehod tudi v mrzlem vremenu in se nadihate svežega zraka. To velja predvsem za pse. Tako boste lažje dosegli priporočljivo količino gibanja vsak dan in se pozimi izognili virusom, ki na vas prežijo v udobju med štirimi stenami.

  • Živali lahko pomagajo v boju z depresijo, saj ima crkljanje in ukvarjanje z ljubljenčkom terapevtski učinek, pri katerem se sproščajo tudi t.i. hormoni sreče. Zato si zanj vzemite čas še posebej, ko imate slab dan in bi si radi izboljšali razpoloženje.

  • Domača žival lahko zmanjša stres, ki ga doživljate vsak dan in posledično proizvajanje kortizola - stresnega hormona. To vpliva na nižji krvni tlak in manjše tveganje za srčni napad.
Več gibanja

Namesto zaobljube o tem, kolikokrat tedensko se boste odpravili v telovadnico (opomnik: vedno poslušajte svoje telo!), se zaobljubite, da se boste na splošno več gibali. Da, to vključuje tudi treninge, ampak prav tako drugačne aktivnosti, na primer sprehod s prijateljem, hojo po stopnicah, kolesarjenje v službo, plavanje, nabiranje smrekovih vršičkov …

Važno je, da se poleg treningov v prostem času premikate in čim manj sedite. Na to vas občasno opomnejo tudi bolečine v spodnjem delu hrbta, kajne?

Obvladoval/a bom stres

Stres je ena od bolezni modernega časa in zato je nujno, da se z njim (končno) spopadete. Na začetku se boste s tehnikami, ki naj bi vas sprostile, malo lovili in vsaka zagotovo ne bo pravšnja za vas, a ko boste odkrili, kako premagati stres, boste končno obvladovali svoje življenje. 

To je le nekaj nasvetov, kako odgnati stres: 

  • Spravite se v smeh. Kako boste to naredili, je povsem vaša odločitev - lahko pokličete prijatelja, gledate smešen posnetek, pregledate slike dogodivščin s prijatelji …

  • Naredite miselno sprostitev od 5 proti 1. Deluje tako: globoko dihajte in v svoji okolici poiščite 5 stvari, ki jih lahko vidite, 4 stvari, ki se jih lahko dotaknete, 3 stvari, ki jih lahko slišite, 2 stvari, ki jih lahko vohate in eno stvar, ki jo lahko okusite. Igra vas bo pomagala postaviti v sedanji trenutek. 

  • Sanjarite. Kar podnevi se prepustite domišljiji, naj vas vodi kamor želi. 

  • Obraz potopite v mrzlo vodo: predvsem lica in del nad ustnicami. Umirilo se bo dihanje in bitje srca. Mirni boste bolje reševali probleme in sprejemali odločitve. 

  • Povohajte partnerjevo majico ali drug kos oblačila. Smešen nasvet, a raziskava je pokazala, da so bile ženske, ki so povohale partnerjevo majico in bile kasneje izpostavljene stresu, mirnejše od tistih, ki so povohale majico neznanca. 
Odrečem se alkoholu

S čim pa boste nazdravljali naslednje leto? Morda s sveže iztisnjenim sokom. Čeprav ste mogoče prebrali, da kozarec vina tu in tam celo pomaga zdravju, je bolj verjetno, da bo alkohol dvignil krvni tlak, povečal tveganje za srčni napad, oviral delovanje možganov …

Kot vemo, lahko prekomerno uživanje alkohola pripomore k določenim oblikam raka, prispeva k debelosti in z njo povezanimi boleznimi. In četudi se zdi, da po nekaj kozarcih alkohola lažje zaspite, spanec ne bo kvaliteten in zjutraj se boste zbudili s slabostjo ali glavobolom. 

Zakaj se ne bi torej postopoma odrekli alkoholu? Če ga pijete le tu in tam ob posebnih priložnostih, to ne bo preveč težko.