8 pasti, zaradi katerih se redite!

Izogibajte se preobilnemu zajtrku. (foto: Shutterstock) Shutterstock
21. 3. 2013 Vir: Lisa

Radi bi shujšali, a tako težko sledite pravilom, predvsem pa nočete trpeti, ker ste na dieti. Zato je pomembno poznati in obiti male nutricionistične pasti, ki so krive za to, da se redimo. Ko to dosežete, se bodo kilogrami začeli topiti kar sami od sebe.

Past št. 1

Zajtrk

Mar se moramo odreči hrani, če želimo shujšati? Dietologi so dolgo imeli različna mnenja o tem. No, po nekih zadnjih raziskavah menda tisti, ki zjutraj ne jedo, niso nič bolj lačni.

Prav nasprotno: tisti, ki zjutraj pojejo velike količine hrane, naj bi tudi čez dan pojedli večje količine hrane. Torej je pregovor Zajtrk pojej sam, kosilo deli s prijatelji, večerjo pa s sovražniki pravzaprav kalorična past.

Rešitev: Že zjutraj se izogibajte preobilnemu zajtrku. Pojejte na primer polnozrnato žemljo s sirom. Pomembno je namreč, koliko kalorij vnesete v telo čez dan, in ne to, kdaj jeste.

Past št. 2

Sokovi

Tudi ko pazimo, kaj jemo, nemalokrat pozabimo, da se v pijači skrivajo kalorije. Kozarec pomarančnega soka (2 dcl) ima namreč 120 kalorij, enako kot kokakola.

Rešitev: Če se želite otresti odvečnih kilogramov, se odrecite sokovom in gaziranim pijačam ter se raje odžejajte z vodo in čaji.

Past št. 3

Spanje

Vsak, ki želi shujšati, bi si moral privoščiti dovolj spanca. Ljudje, ki spijo dlje, v povprečju izgubijo enako število kalorij kot tisti, ki spijo manj. A tisti, ki spijo, izgubljajo predvsem nezaželene maščobe. Ljudje, ki pa spijo manj, najprej izgubljajo mišično maso.

Rešitev: Privoščite si dovolj spanca. Tudi ko spimo, telo kuri kalorije, približno 70 kcal na uro.

Past št. 4

Jabolko

Velja, da je za tiste, ki se otepajo z odvečnimi kilogrami, jabolko odlična malica. A treba je vedeti, da lahko sadje lakoto samo še spodbudi. Sladka jabolka na primer zelo povišajo raven glukoze v krvi in s tem tudi raven inzulina. Po tem sledita nagel upad sladkorja in seveda nenadzorovana lakota.

Rešitev: Če vas med obroki napade lakota, raje pojejte jogurt, ki vsebuje beljakovine.

Past št. 5

Zelenjava

Kdor želi shujšati, mora jesti samo zelenjavo in solate. Ni res! Ko jemo samo zelenjavo, smo čez dve uri že lačni.

Živila, ki vsebujejo veliko beljakovin (mlečni izdelki, meso, ribe), pa nas nasitijo za približno štiri ure. Poleg tega beljakovine sodelujejo pri gradnji mišične mase. Več imamo mišic, več kalorij telo tudi pokuri.

Rešitev: Še vedno jejte meso in manj mastne mlečne izdelke, na primer sir.

Past št. 6

Tehtnica

Tisti, ki so kdaj hujšali, vedo, da tehtnica na začetku kaže vse manj, potem pa se kazalec na lepem ne premakne z mrtve točke. To pomeni, da se je telo prilagodilo dieti in porablja vse manj kalorij. In kilogrami se topijo počasneje.

Rešitev: Ko se kazalec na tehtnici ustavi, se začnite gibati: hoja, kolesarjenje, tek …

Past št. 7

Pet manjših obrokov je boljših kot pa trije veliki. Ni res. Pomembno je, koliko kalorij vnesete v telo. Pri petih manjših obrokih je seštevek kalorij navadno večji, ker pri tem jemo bolj mastno hrano (kot so trdi siri).

Rešitev: Še vedno jejte tri obroke na dan. Med obroki bo raven inzulina upadla, telo pa bo začelo kuriti maščobo.

Past. št. 8

Juha

Če boste najprej pojedli juho, boste pozneje pojedli manj drugih živil. Velika napaka! Tekočina gre hitro skozi želodec in nam da minimalen občutek sitosti. Poleg tega so kremne juhe prave kalorične bombe.

Rešitev: Namesto juhe za predjed raje pojejte solato. Občutek sitosti bo trajal dlje. Ali pa si privoščite juho z neko večjo prilogo.