Se lahko z vadbo odkupite za nezdravo hrano? Raziskava je pokazala ...

Se lahko z vadbo odkupite za nezdravo hrano? Raziskava je pokazala ... (foto: profimedia) profimedia
22. 7. 2022

Raziskovalci so analizirali zdravstvene podatke 346.627 Britancev, njihove zdravstvene navade pa so bile preučevane približno 11 let. Kaj so odkrili?

Ste si kdaj rekli, da boste za tale masten burger popoldne malce potelovadili in s tem preprečili škodo, ki bi jo le-ta naredil telesu? Poglejmo, če se zares lahko odkupimo za slabe prehranske odločitve. 

Za analizo so raziskovalci upoštevali, koliko minut dnevno so sodelujoči hodili, se ukvarjali z zmerno in visoko intenzivno vadbo. Kot zdravo prehrano pa so navedli naslednje: vsaj 4 skodelice zelenjave in sadja na dan, vsaj dva obroka na teden, ki vključujeta ribe, manj kot dva obroka s procesiranim mesom in manj kot 5 obrokov z rdečim mesom v enem tednu. Sodelujoče so glede na to razvrstili v skupino s slabimi prehranjevalnimi navadami, srednjimi in dve skupini z najboljšimi navadami. 

Raziskava: https://www.medicalnewstoday.com/articles/you-cant-exercise-away-poor-dietary-choices-study-finds 

Kaj so ugotovili?

V primerjavi s sodelujočimi, ki so jedli najslabše in bili neaktivni, so tisti z najboljšimi navadami in aktivnim življenjskim slogom tveganje za smrt zaradi določenih bolezni zmanjšali za kar 17 %. 

Nekaj glavnih ugotovitev raziskave: 
  • Z vadbo se žal ne morete odkupiti za slabe prehranske odločitve. 

  • Zdrava prehrana in neaktivnost lahko zmanjšata tveganje za smrt zaradi določenih bolezni le do določene stopnje, nič pa ne vplivata na srčno-žilne bolezni - tu tveganje ostaja enako. 

  • Raziskovalci so ugotovili, da so najbolj aktivni z najboljšimi prehranskimi navadami podaljšali svoje življenje oz. zmanjšali tveganje za nekatere bolezen za kar veliko odstotkov.

Raziskovalci pa opozarjajo tudi na tiste, ki se redno rekreirajo. Naj bodo njihove omejitve glede prehrane in cilji pri telovadbi realni. "Preveč vadbe naenkrat ali prevelike obremenitve bodo privedle do negativnih posledic." Prav tako se strinjajo, da je najboljši način prehranjevanja tisti, ki bi lahko trajal dlje časa. Diete in hitre rešitve ne bodo učinkovite na daljši rok, zato se jih ne splača posluževati. 

Preverite tudi V visokih temperaturah poskrbite tudi za hišne ljubljenčke! (mimogrede, v pol ure je v avtu lahko že 46 stopinj!) ali pa VIDEO: Ekstremni podvigi na Everestu, Grenlandiji, Arktiki in severnem tečaju, Novi gvineji, Patagoniji ... Vse to in še kaj je izvedel Slovenec!

Vir: https://www.medicalnewstoday.com/articles/you-cant-exercise-away-poor-dietary-choices-study-finds