V visokih temperaturah poskrbite tudi za hišne ljubljenčke! (mimogrede, v pol ure je v avtu lahko že 46 stopinj!)

V visokih temperaturah poskrbite tudi za hišne ljubljenčke! (mimogrede, v pol ure je v avtu lahko že 46 stopinj!) (foto: Profimedia) Profimedia
21. 7. 2022

Dan za dnem beležimo rekordne temperature in iščemo rešitve, kako bi se ohladili. Kaj pa domače živali? Tudi njim postane vroče. 

Lastniki domačih živali morate poleti poskrbeti tudi za svoje kosmatince. Naj bodo vroči dnevi za njih kar se da prijetni. Poglejmo nekaj nasvetov Darje Pavlin iz nacionalnega centra za dobrobit živali ljubljanske veterinarske fakultete.

Na kaj morate biti pozorni lastniki hišnih ljubljenčkov?

Živali ne izpostavljajte vročini

Sprehajajte jih zjutraj ali zvečer, ob tem pa se izogibajte vročim asfaltnim površinam. Vročina in fizična aktivnost na vročini sta nevarni predvsem za kratkogobčne pasme (buldogi, shi tzuji, mopsi ...) in za živali s kroničnimi boleznimi srca in dihal.

Skrbite za  nivo higiene pri prehrani

Vedno poskrbite, da ima ljubljenček na voljo hladno vodo. V najhujši vročini (posebej, če doma nimate klime) lahko ljubljenček izgubi apetit, zato bo njegova hrana ostajala v posodi. Ne puščajte hrane na toplem predolgo in sproti odstranjujte nepojedeno hrano.

Profimedia

Pozorni bodite na toplotni udar. Ni nujno, da se pojavi če pri fizičnem naporu, dovolj je že, da je ljubljenček izpostavljen visokim temperaturam ali je dehidriran. Znaki toplotnega udara: pohitreno in oteženo dihanje, sopenje ali glasno dihanje, slinjenje, suha sluznica vijoličaste barve, bruhanje, driska ...

Če sumite, da ima ljubljenček toplotni udar, NUJNO obiščite veterinarja!

Ne puščajte živali v avtu! 

Ne, niti ene minute in niti takrat, ko parkirate v senci! 

Pomislite nase, kako  vroče vam je že, ko vstopite v avto in še ne zaženete klime. Pa traja to le nekaj minut. Kako bo šele z vašim kužkom? Zaskrbljujoči so tudi podatki Avto-moto zveze Slovenije, ki pravijo, da lahko pri zunanji temperaturi 30 stopinj Celzija temperatura v avtu po desetih minutah naraste na 37 stopinj, po pol ure na 46, po eni uri pa že na 56 stopinj.

Profimedia
Skušajte hladiti vašega kosmatinca

Če doma nimate klime ali drugega načina za hlajenje prostora, poskrbite, da bo ljubljenčku vseeno hladno. Pripravite mu hladno prho, peljite ga na izlet kam, kjer veste, bo hladneje (ob jezero, reko, na kakšen hrib ...). Hladite do normalne telesne temperature in ne pretiravajte z mrzlo vodo (raje izberite mlačno). 

Nekatere živali je možno zaščititi tudi s kremo, ki jo dobite pri veterinarju. Pozanimajte se o tej možnosti. 

Vir: STA